Show simple item record

dc.contributor.advisorNakurte, Ilva
dc.contributor.authorMeijere, Egija Kitija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
dc.date.accessioned2018-07-02T01:06:23Z
dc.date.available2018-07-02T01:06:23Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.other65486
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/39605
dc.description.abstractLipīdu un polifenolu sastāva salīdzinājums krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum) kultivāros un citās Vaccinium ģints ogās. Meijere E. K., zinātniskā vadītāja docente, Dr. ķīm. Ilva Nakurte, Bakalaura darbs, 53 lappuses, 20 attēli, 17 tabulas, 38 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum L.) kultivāriem ‘Polaris’, ‘Patriot’,’ Chippewa’, ‘Blue crop’, ‘Blue ray’, ‘Blue gold’, ‘North blue’, ‘Duke’ un citām Vaccinium ģints ogām - zilene (Vaccinium uliginosum L.), brūklene (Vaccinium vitis-ideaea L.), mellene (Vaccinium myrtillus L.), purva dzērvene (Vaccinium oxycoccos L.), lielogu dzērvene (Vaccinium macrocarpon L.), to sastāvu un izmantošanu. Aprakstīti minētajās ogu sugās atrodamie lipīdi un polifenoli, to iegūšanas un noteikšanas metodes. Darba eksperimentālajā daļā tika veikta ogās atrodamo lipīdu ekstrakcija ar hloroformu un paraugu derivatizācija, izmantojot N,O-bistrifluoracetamīda (BSTFA) reaģentu. Gāzu hromatogrāfijas - masas spektrometrijas (GH-MS) analīzes rezultātā veikta 76 izdalīto savienojumu identifikācija un kvantifikācija, izmantojot NIST datubāzi. Tika veikta ogās atrodamo polifenolu ekstrakcija ar 70% etanolu un skudrskābi. Augsti efektīvās šķidruma hromatogrāfijas masas spektrometrijas (AEŠH-MS) analīzes rezultātā tika identificētas un kvantificētas 70 vielas, izmantojot UV un MS detektorus. Tika veikta kopējo polifenolu noteikšana, izmantojot Folīna-Šikoltē metodi. Veikta pētāmo ogu ekstraktu salīdzināšana, balstoties uz tajās atrodamo lipīdu un polifenolu sastāva un daudzuma attiecībām, kā arī veikta principiālo komponentu analīze (PCA) lipīdu sastāva salīdzināšanai ogās. VACCINIUM ĢINTS OGAS, VACCINIUM CORYMBOSUM, LIPĪDI, POLIFENOLI, GĀZU HROMATOGRĀFIJAS MASAS SPEKTOMETRIJA, AUGSTI EFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJAS MASAS SPEKTROMETRIJA, FOLĪNA-ŠIKOLTĒ METODE, EKSTRAKCIJA  
dc.description.abstractComparison of lipid and polyphenol content in highbush blueberry (Vaccinium corymbosum) cultivars and other Vaccinium genus berries. Meijere E. K., scientific supervisor assistant professor, Dr. chem. Ilva Nakurte, Bachelor thesis, 53 pages, 20 figures, 17 tables, 38 literature references, 2 annexes. In Latvian. Literature review summarizes the information on highbush blueberries Vaccinium corymbosum cultivars (‘Polaris’, ‘Patriot’,’ Chippewa’, ‘Blue crop’, ‘Blue ray’, ‘Blue gold’, ‘North blue’, ‘Duke’) and other Vaccinium berries (bog bilberry (Vaccinium uliginosum L.), lingonberry (Vaccinium vitis-ideaea L.), bilberry (Vaccinium myrtillus L.), bog cranberry (Vaccinium oxycoccos L.), American cranberry (Vaccinium macrocarpon L.)), their composition and areas of application. Lipid and polyphenol composition and analysis methods of the mentioned berries were studied. The extraction of lipids with chloroform, derivatization with N,O-bistrifluoroacetamide (BSTFA) were performed. In the result of gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) analysis, 76 substances were identified using NIST database. The extraction of polyphenols with 70% ethanol and formic acid were performed. In the result of high performance liquid chromatography-mass spectrometry analysis, 70 substances were identified using UV and MS detectors. Folin-Ciocalteau method were performed for total phenolic determination. For the analysed berries extract comparison, based on found lipid and polyphenol content and amount of fractions, were performed, also PCA (Principal component analysis) were done for lipid content comparison in berries. VACCINIUM BERRIES, VACCINIUM CORYMBOSUM, LIPIDS, POLYPHENOLS, GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTOMETRY, HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTOMETRY, FOLIN-CIOCALTEAU METHOD, EXTRACTION 
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectĶīmija
dc.subjectVACCINIUM ĢINTS OGAS
dc.subjectVACCINIUM CORYMBOSUM
dc.subjectLIPĪDI
dc.subjectPOLIFENOLI
dc.subjectGĀZU HROMATOGRĀFIJAS MASAS SPEKTOMETRIJA
dc.titleLipīdu un polifenolu sastāva salīdzinājums krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum) kultivāros un citās Vaccinium ģints ogās
dc.title.alternativeComparison of lipid and polyphenol content in highbush blueberries (Vaccinium corymbosum) cultivars and other Vaccinium genus
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record