• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • Latviešu 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dažādas izcelsmes medus autentiskuma novērtējums

Thumbnail
View/Open
300-65600-Labsvards_Kriss.Davids_kl11135.pdf (2.245Mb)
Author
Labsvārds, Krišs Dāvids
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Buša, Lauma
Date
2018
Metadata
Show full item record
Abstract
Darbā ir apkopota informācija par medu, tā viltošanu un viltojumu noteikšanas metodēm. Pētītas publikācijas par proteīnu izdalīšanu, vieglo stabilo izotopu masspektrometriju un aplūkotas hromatogrāfijas metodes cukuru noteikšanai. Tika veikta proteīnu izdalīšana no dažādas izcelsmes un viltotu medus paraugiem. Tika veikta vieglo stabilo izotopu attiecību analīze medus paraugos un viltošanai izmantotajām piedevām. Atsevišķi tika pētīti ar hromatogrāfijas metodi viltoti medus paraugi. Iegūtie rezultāti tika izmantoti, lai pētītu atšķirības starp dažādu reģionu izcelsmes medus paraugiem, kā arī, lai atrastu liecības par apzināti viltotiem medus paraugiem un pārliecinātos par to autentiskumu.
 
Information about honey, its adulteration, adulterant detection was summarized. Publications about protein extraction and stable isotope masspectrometry and chromatography methods of sugar detection were studied. Proteins were extracted from honey of different origins and adulterated honey samples. Analysis of light stable isotope ratios of honey samples and adulterant was carried out. Apart other analysis there were done chromatography analysis of adulterated honeys. Light stable isotope ratios were determined in order to find distinction between honey samples of different origins and to find evidence of adulteration in honey samples and verify their authenticity.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/39613
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV