Vadītāja profesionalitāte kā veiksmīgas vadīšanas priekšnoteikums.
Autor
Mūrniece, Gita
Co-author
Latvijas Universitāte. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte
Advisor
Bisenieks, Jānis
Datum
2018Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Temats: Vadītāja profesionalitāte kā veiksmīgas vadīšanas priekšnoteikums. Vadītājprasmes profesionalitāte bieži vien netiek vērtēta vispār vai arī tai tiek piešķirta pakārtota loma aiz vadītāja profesionālās pieredzes un zināšanām. Tomēr ne vienmēr labs speciālists var būt arī labs vadītājs. Darba mērķis ir izpētīt un noskaidrot vadītāja profesionalitāti, kompetences veiksmīgai uzņēmuma vadīšanai. Noskaidrot uzņēmuma SIA “ Margret” ( tekstā – “Gaļas nams”) vadītāja īpašības, vadītāja prasmes, kāds ir vadīšanas stils un kompetences. Darba izstrādāšanai un mērķa sasniegšanai autore ir izmantojusi aprakstošo, analīzes, grafisko, kvantitatīvo- anketēšanas metodi. Vadītāja un darbinieku anketēšana tika veikta izmantojot anketas vadības stila noteikšanai, kā arī anketas uz teoriju balstītas par darba vadītāja profesionalitāti. Kvalifikācijas darbs sastāv no divām daļām, kur pirmajā daļā autore analizē teorētiskos materiālus par vadīšanas būtību, vadīšanas funkcijām, vadītāja nepieciešamām prasmēm, zināšanām, īpašībām un kompetencēm. Otrajā nodaļā autore atspoguļo veiktā pētījuma par uzņēmums “Gaļas nams” vadītāja efektivitāti un kompetencēm. Kvalifikācijas darba nobeigumā secinājumi un priekšlikumi vadītāja profesionalitātes un efektivitātes uzlabošanai. Iegūtie rezultāti liecina, ka pētāmā uzņēmuma vadītājs ir pietiekoši profesionāls, tomēr testu rezultāti un darbinieku aptaujas norāda uz dažām lietām, kas vadītājam būtu jāpilnveido, lai viņa darbs būtu profesionāls un efektīvs. Kvalifikācijas darba apjoms ir 51 lappuse, tajā ievietoti 8 attēli, 6 tabulas, pievienoti 4 pielikumi. Darba izstrādē izmantoti 29 informācijas avoti. Theme – Manager’s professionalism as successful guiding principle. Professionalism of a management skill is often not evaluated at all or it has been given a subordinate role after professional experience and knowledge of the manager. However, not always a good specialist can be a good manager. The aim of the paper is to study professionalism, competences of the manager for a successful company management, to clear qualities of the manager of the company Ltd “Margret” (in the text – “Meat House”), manager skills, the management style and competences. The author has used the des of the descriptive, analytical, graphical, quantitative method of questioning for the development of the work and achievement of the goal. The questionnaires of the manager and the employees were carried out using the questionnaires of determination of management style, as well as the questionnaire on the theory based on the professionalism of the manager. The qualification paper consists of two parts, where in the first part the author analyses theoretical materials about the essence of management, management functions, skills, knowledge, qualities and competences necessary for a manager. In the second part the author reflects on the carried out research about efficiency and competences of the manager of “Meat House”. At the end of the qualification work, conclusions and suggestions are made based on the results of the research for improving the professionalism and efficiency of the manager. The obtained findings purport that the researched company manager is sufficiently professional, however, the test results and employees’ questionnaires indicates some things that the manager should improve in order to make his work professional and effective. Size of qualification paper is 51 pages, 8 images and 6 tables and 4 appendixes. There are applied 29 information sources for the development of the work.