Uzņēmumu resursi kā inovācijas ietekmējošais faktors
Автор
Baumane-Vītoliņa, Ilona
Co-author
Latvijas Universitāte. Ekonomikas un vadības fakultāte
Advisor
Šumilo, Ērika
Дата
2011Metadata
Показать полную информациюАннотации
UZŅĒMUMU RESURSI KĀ INOVĀCIJAS IETEKMĒJOŠAIS
FAKTORS
Šī promocijas darba mērķis ir izstādāt metodoloģiju un pēc tās novērtēt dažādu uzņēmumu
resursu veidu saistību ar inovāciju ieviešanu un izaugsmi zemo tehnoloģiju nozarēs Latvijā.
Darba teorētiskajam pamatojumam ir izmantotas vairākas savstarpēji saistītas teorētiskās
koncepcijas, tādas kā uz resursiem balstītā pieeja, sociālā kapitāla teorija un inovāciju teorija.
Empīriskajam pētījumam izvēlēti uzņēmumi pārtikas rūpniecības nozarē un viesnīcu sektorā.
Pētījuma rezultāti daļēji apstiprina izvirzīto hipotēzi: uzņēmuma speciālajām kompetencēm ir
lielākā ietekme uz inovāciju skaitu un uzņēmuma izaugsmes rādītājiem salīdzinājumā ar
materiālajiem resursiem. Proti, gan pārtikas rūpniecības uzņēmumu, gan arī viesnīcu izlasē
speciālajām kompetencēm ir lielāka ietekme uz inovācijām, tomēr uzņēmumu izaugsmi pārtikas
rūpniecības nozarē būtiskāk ietekmē piekļuve materiālajiem resursiem.
Atslēgas vārdi: inovācijas, zemo tehnoloģiju nozares, uz resursiem balstītā pieeja FIRMS’ RESOURCES AS INNOVATION DETERMINING
FACTOR IN LOW-TECH INDUSTRIES
The aim of this thesis is to elaborate methodology for assessment of an impact of firms’
resources on innovations and growth in low-tech sectors in Latvia. As theoretical background for
this study are used such theories as Resource based view, social capital theory and innovation
theory. Within empirical study small and medium enterprises from food production industry and
hotel sector were analyzed. Results of the study partly confirm hypothesis: firm’s special
competences are more significant as determinants of innovations in comparison to material
resources. For SMEs in both studied industries special competences are more important for
implementation of innovations. However, access to material resources is more related to firms’
growth in food sector than special competences.
Key words: innovations, low-technology sectors, Resource Based View