Show simple item record

dc.contributor.advisorVīksna, Arturs
dc.contributor.authorMežulis, Mārcis
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
dc.date.accessioned2019-06-30T01:06:39Z
dc.date.available2019-06-30T01:06:39Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.other71574
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/47237
dc.description.abstractMelleņu (Vaccinium myrtillus L.) un purva dzērveņu (Vaccinium oxycoccus L.) lipīdu sastāva analīze, izmantojot gāzes − šķidruma hromatogrāfiju ar masspektrometrisko detekciju. Mežulis M., zinātniskā darba vadītājs MSc. Kļaviņš L., Dr. ķīm., prof. Vīksna A., Bakalaura darbs, 49 lappuses, 17 attēli, 15 tabulas, 68 literatūras avoti, 10 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā aplūkota informācija par mellenēm (Vaccinium myrtillus L.) un purva dzērvenēm (Vaccinium oxycoccus L.), to sastāvu un izmantošanu. Darba eksperimentālajā daļā tika veikta ogās esošo savienojumu ekstrakcija ar hloroformu un heksāna/etilacetāta maisījumu (1:1), ekstraktu frakcionēšana, izmantojot sorbcijas hromatogrāfiju (Biotage Snap Cartridge KP-Sil 10 g; 25 g), izmantojot hloroformu un tā maisījumu ar heksānu (4:1), heksānu, metanolu kā eluentus, bet paraugu derivatizāciju veica ar N,O−bistrifluoracetamīdu (BSTFA). Izmantojot gāzes − šķidruma hromatogrāfiju ar masspektrometrisko detekciju, tika veikta izdalīto savienojumu identifikācija un kvantifikācija, izmantojot NIST 2017 datubāzi. Melleņu un dzērveņu kopējos ekstraktos tika detektēti 15−30 savienojumi. Šos ekstraktus frakcionējot tika atrasti līdz 176 dažādiem savienojumiem. Galvenās ekstraktos un ekstraktu frakcijās atrasto vielu grupas ir taukskābes (etilacetāta frakcijā 58,74%), spirti (hloroforma frakcijā 14,43%), alkāni (heksāna frakcijā 16,40%) , ogļhidrāti (metanola frakcijā 27,80%), terpēni (etilacetāta frakcijā 23,45%), steroli (hloroforma frakcijā 22,15%). Analizētajās ekstraktu frakcijās tika atrasti vairāki savienojumi, kas iepriekš nav aprakstīti kā ogu lipīdu sastāvdaļa, piemēram, β−epinefrīns (1,18 mg/g ekstrakta), C27:1 taukskābe (10,74 mg/g), nonakozāndions (3,24 mg/g), 25−hidroksiholesterīns (11,55 mg/g ekstrakta). Tika atrasti vairāki neidentificēti savienojumi, kuru tālākai izpētei būtu nepieciešams uzlabot ekstrakcijai un frakcionēšanai izmantotās metodes.
dc.description.abstractLipid analysis of bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and bog cranberry (Vaccinium oxycoccus L.) using GC/MS. Mežulis M., scientific supervisor MSc. Kļaviņš L., professor Dr. chem., Vīksna A., Bachelor thesis, 49 pages, 17 figures, 15 tables, 68 literature references, 10 annexes. In Latvian. Literature review summarizes the information on bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and bog cranberry (Vaccinium oxycoccus L.), their chemical composition and uses. The experimental part of this study includes two types of extraction where a mixture of hexane/ethyl acetate (1:1) and chloroform was used to extract lipids from two Vaccinium spp. berries. The obtained lipid extracts were fractionated using sorption chromatography (Biotage Snap Cartridge KP-Sil 10 g; 25 g) and various solvents, such as chloroform, a mixture of chloroform/hexane (4:1), hexane, methanol. The obtained fractions were derivatized using BSTFA and further analysed using GC-MS. The found compounds were identified using NIST 2017 database and quantified. Common extracts of blueberries and cranberries detected 15 to 30 compounds. These extracts were found to have up to 176 different compounds during fractionation. The groups of substances found in the main extracts and extracts are fatty acids (in ethyl acetate fraction 58.74%), alcohols (in chloroform fraction 14.43%), alkanes (16.40% in hexane), carbohydrates (in methanol fraction 27.80%), terpenes (in ethyl acetate fraction 23.45%), sterols (in a chloroform fraction of 22.15%). Several compounds were found in the fractions of the extracts analysed, which have not previously been terminated as a component of berry lipids, such as β-epinephrine (1.18 mg/g extract), C27:1 fatty acid (10.74 mg/g), nonacosanedione (3.24 mg/g), 25-hydroxycholesterol (11.55 mg/g extract). Several unidentified compounds were found for which further research would need to improve the methods used for extraction and fractionation.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectĶīmija
dc.subjectVACCINIUM
dc.subjectMELLENES
dc.subjectDZĒRVENES
dc.subjectLIPĪDI
dc.subjectGŠH-MS
dc.titleMelleņu (Vaccinium myrtillus L.) un purva dzērveņu (Vaccinium oxycoccus L.) lipīdu sastāva analīze izmantojot gāzes-šķidruma hromatogrāfiju/masas spektrometriju
dc.title.alternativeAnalysis of blueberry (Vaccinium myrtillus L.) and bog cranberry (Vaccinium oxycoccus L.) lipids using GC/MS
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record