Pārtikas patogēno baktēriju sastopamība dīgstos un diedzētu sēklu produktos
Author
Miltiņa, Elizabete
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Bergšpica, Ieva
Date
2019Metadata
Show full item recordAbstract
Pieaugot patērētāju pieprasījumam pēc minimāli apstrādātu produktu lietošanas uzturā, pārtikas drošība ir aktuāla un svarīga, īpaši tādiem termiski neapstrādātiem produktiem kā dīgsti. Eiropā Salmonella spp. un Šiga jeb verotoksīnus producējošā Escherichia coli (STEC) ir visbiežāk minētās patogēnās baktērijas, kas izraisījušas uzliesmojumus, kas asociēti ar kontaminētiem dīgstiem. STEC patogenitāti nodrošina patogenitātes gēni stx1, stx2, bet viens no virulences faktoriem kodēts gēnā eaeA. Listeria monocytogenes ir ievērojams piesārņotājs pārtikā, arīdzan tā ir tipiska augsnes baktērija. Jaunākie pētījumi apraksta ne tikai L. monocytogenes, bet arī Listeria innocua patogenitāti. Pētījumā analizēti 45 sēklu, kas paredzētas diedzēšanai, dīgstu un to atvasinātu produktu kā žāvētu diedzētu sēklu un dīgstu pulveru paraugi, lai noteiktu STEC, Salmonella spp. un Listeria spp. klātbūtni. Bakalaura darbs izstrādāts Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR" laika posmā no 2019. gada februāra līdz 2019. gada maijam. Pētījums veikts Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta Nr.1.1.1.1/16/A/258 “Inovatīvu instrumentāli analītisko metožu izstrāde un pielietojums kombinētai plaša spektra ķīmiskā un bioloģiskā piesārņojuma izpētei, atbalstot prioritārās Bioekonomikas nozares” ietvaros. Ar polimerāzes ķēdes reakcijas metodi STEC gēnu klātbūtne bakteriālajā DNS reģistrēta 2 paraugos. Izmantojot pilna genoma sekvenēšanu, konstatēts E.coli serotips O11:H48. Veicot masspektrometrijas analīzes noteikta Listeria spp. un Salmonella spp. klātbūtne, kā arī konstatētas vairākas cilvēkam patogēnas baktērijas. With the increasing demand for minimally processed products, food safety is important and topical subject, especially in the case of thermally untreated sprouts. In Europe, Salmonella spp. and Shiga other times called verotoxins producing Escherichia coli (STEC) are the most commonly referred pathogenic bacteria that have caused food borne pathogen outbreaks associated with contaminated sprouts. The pathogenicity of STEC is provided by the pathogenic genes stx1, stx2, and the virulence factors encoded by the gene eaeA. Listeria monocytogenes as well is a significant pathogen in food and is a typically found in soil. Recently conducted studies describe not only the pathogenicity of L. monocytogenes but also the risks of consuming the same genus bacteria specie Listeria innocua. The study analyzed 45 samples of seeds meant for sprouting, sprouts and their derived products as dried germinated seeds and germ powder to detect STEC, Salmonella spp. and Listeria spp. presence. The Bachelor's thesis was developed at the Institute of Food Safety, Animal Health and Environment "BIOR" between February 2019 and May 2019. The study was carried out within the framework of the European Regional Development Fund project No. 1.1.1.1/16/A/258 “Development and the application of innovative instrumental analytical methods for the combined determination of a wide range of chemical and biological contaminants in support of the bio-economy in the priority sectors of economy” With polymerase chain reaction method, the presence of STEC genes in the extracted bacterial DNA was recorded in 2 samples. Using full genome sequencing, E.coli serotype O11: H48 was detected. Listeria spp. and the presence of Salmonella spp., as well as a number of other pathogenic bacteria in humans was detected.