Zur Kurzanzeige

dc.contributor.advisorĀboliņa, Kristīne
dc.contributor.authorGalīte, Viktorija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2019-06-30T01:09:08Z
dc.date.available2019-06-30T01:09:08Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.other69499
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/47477
dc.description.abstractMūsdienu pārtikas ražošanas sistēma saskaras ar vairākām ilgtspējas problēmām un pēdējo gadu laikā ir palielinājusies interese par pārtikas ražošanas ietekmi uz apkārtējo vidi. Šī brīža pārtikas patēriņš ir atbildīgs par lielu daļu no oglekļa, ūdens un ekoloģiskās pēdas nospieduma. Lai to samazinātu, ir izteikti vairāki priekšlikumi, kas būtu jāmaina gan pārtikas ražošanas procesā, gan arī patērētāju uzvedībā, lai padarītu pārtikas ražošanas sistēmu ilgtspējīgu. Bakalaura darbā tiek pētīti 3 dažādu diētu: vegānu, veģetāriešu un visēdāju, pārtikas patēriņa paradumi un to ietekme uz ilgtspējas aspketiem. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kura diēta – veģetāriešu, vegānu vai visēdāju, ir videi draudzīgākā, Latvijā, ziemas sezonā, ņemot vērā ilgtspējīga pārtikas patēriņa ieteikumus: ēst bioloģiskus, sezonālus un vietējus produktus un samazināt gaļas patēriņu. Skatoties kopējo ietekmi CO2 izmešu kontekstā, vidēji viena vegāna radītās pārtikas transporta jūdzes 3 nedēļu laikā saražoja 11 kg CO2, savukārt vidēji vienam visēdājam pārtikas jūdžu un lopkopības rezultātā 3 nedēļu laikā tika saražots 21 kg CO2 – apmēram 2 reizes vairāk, nekā vidēji vienam vegānam. Arī visēdājs ar rūpīgi pārdomātu pārtikas izvēli var atstāt tikpat mazu ietekmi uz vidi CO2 kontekstā kā vegāns. Viens konkrēts dalībnieks no visēdāju grupas saražoja vidēji 12,8 kg CO2 (pārtikas jūdze + lopkopība) 3 nedēļu laikā. Tas nozīmē, ka nav obligāti jāizslēdz no uztura konkrēti produkti, bet gan jāsamazina to patēriņš.
dc.description.abstractToday’s food production system faces several sustainability challenges, and interest in the environmental impact of food production has increased in recent years. Today’s food production is responsible for a large part of the carbon, water and ecological footprint. To reduce its impact, several solutions have been made for both – food production processes and consumer behaviour, to make modern food production system sustainable. Bachelor’s thesis examines the dietary habits of 3 different diets: vegan, vegetarian and omnivorous, and their impact on sustainability aspects. The aim of this study is to find out which diet – vegetarian, vegan or omnivorous – is the most environmentally friendly, in Latvia, during the winter season, considering the recommendations of sustainable food consumption: to eat organic, seasonal and local products and to reduce meat consumption. Looking at the overall impact of CO2, food transport for vegans caused 11 kg of CO2 per person and for omnivores, the produced CO2 was 21 kg per person (including meat consumption) – almost two times more than vegans. With carefully thought out diet, also omnivores can produce as little CO2 as vegans do. One participant, representing omnivores, produced 12,8 kg of CO2 (food miles and meat consumption combined). That means that it is not mandatory to exclude certain products out of a diet, but simply to reduce the amount consumed.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVides zinātne
dc.subjectilgtspējīgas pārtikas patēriņš
dc.subjectvietēji
dc.subjectsezonāli
dc.subjectbioloģiski produkti
dc.subjectpārtikas jūdzes
dc.titlePārtikas patēriņa paradumi ziemas sezonā Rīgā un to ietekme uz ilgtspējas aspektiem
dc.title.alternativeFood consumption habits in winter in Riga and its impact on sustainable development
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Dateien zu dieser Ressource

Thumbnail

Das Dokument erscheint in:

Zur Kurzanzeige