Zaļā publiskā iepirkuma piemērošanas prakse Latvijas izglītības iestāžu pārtikas piegādes un ēdināšanas pakalpojumiem
Author
Ķibilda-Kinna, Nora
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Brizga, Jānis
Date
2019Metadata
Show full item recordAbstract
Zaļais publiskais iepirkums kā vides pārvaldības instruments Latvijas tiesiskajā regulējumā noteikts kopš 2014. gada. Šobrīd noris tā prasību un kritēriju pārskatīšana. Šī maģistra darba mērķis ir veikt zaļā publiskā iepirkuma prasību un kritēriju, un to piemērošanas prakšu izvērtējumu Latvijas izglītības iestāžu pārtikas piegādes un ēdināšanas iepirkumiem, kā arī izstrādāt priekšlikumus tā snieguma uzlabošanai un ietekmes uz vidi mazināšanai. Darba eksperimentālajā daļā veikta kvantitatīva un kvalitatīva zaļā publiskā iepirkuma kritēriju un to piemērošanas prakšu analīze un intervijas ar tajā iesaistīto pušu pārstāvjiem. Secināts, ka zaļā publiskā iepirkuma kritēriji ir plaši interpretējami un vairumā gadījumu iepirkumu nolikumi neatbilst prasībām. Atslēgas vārdi: zaļais publiskais iepirkums, pārtikas piegāde un ēdināšana, izglītības iestādes, piemērošanas prakse, vides kritēriji. First green public procurement legal regulation in Latvia came into force in 2014. Currently the requirements and criteria of the green public procurement are being revised. The aim of this study is to evaluate the legal framework and application practices of green public procurement for food and catering services in educational institutions and suggest recommendations for further development of public procurement system in Latvia. A quantitative analysis of green public procurement application was carried out for this study. Also semi-structured interviews with stakeholders were conducted as part of the qualitative analysis. It was concluded that green public procurement criteria for food and catering services in Latvia can be broadly interpreted and in most cases procurements aren’t compatible with legal requirements. Key words: green public procurement, food and catering services, educational institutions, practical application, criteria.