Rīgas līča fitoplanktona struktūras izmaiņas vides faktoru ietekmē
Author
Jurgensone, Iveta
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Ikauniece, Anda
Date
2011Metadata
Show full item recordAbstract
„Rīgas līča fitoplanktona struktūras izmaiņas vides faktoru ietekmē”
Analizēta vides faktoru ietekme uz Rīgas līča daudzgadīgo (1976.–2008.) fitoplanktona dinamiku. Pārbaudīta upes ienesto, dažāda izmēra DOM ietekme, noskaidrota piekrastes fitoplanktona reakcija uz barības vielu pieaugumu ūdenī un tā ietekme uz atsevišķiem barības ķēdes līmeņiem. Izmaiņas ziemas-pavasara DIN/DIP attiecībā nosaka kramaļģu nomaiņu ar cianobaktērijām. Ūdens temperatūrai paaugstinoties virs 15,5 ºC, dinoflagelātu biomasa nemainās, bet zaļaļģu - pieaug. Cianobaktērijas Merismopedia spp. spēj uzņemt visu veidu DOM un rudens fitoplanktona attīstībā DOM ir nozīmīgs papildinājums neorganiskajām vielām. Pieaugot neorganiskajām vielām, attīstās liela izmēra sugas, bet vidē ar augstu organiskā C daudzumu - sīkas baktērijas, kuras nepatērē zooplanktons. Barības ķēdes efektivitāte ir zema, jo C virzās caur mikrobiālo barības ķēdi.
Atslēgas vārdi: Fitoplanktons, daudzgadīgie trendi, sezonālā dinamika, DOM, barības ķēdes efektivitāte „The structural variation of phytoplankton in the Gulf of Riga under the influence of environmental factors.”
Trends of phytoplankton (1976-2008) from the Gulf of Riga and the related environmental factors are investigated. Phytoplankton response to riverine DOM and nutrient increase was tested and the effect on the pelagic food web assessed. Changes in the winter-spring DIN/DIP ratio cause shift from diatoms to cyanobacteria. Dinoflagellate biomass remains constant after temperature exceeds 15,5 ºC, whereas chlorophytes increase. Cyanobacteria Merismopedia spp. shows the ability to use all size classes of DOM. DOM can be key supplement to inorganic nutrients also in autumn. Nutrient increase triggers growth of filamentous mat-forming algae, but high C amount initiates development of heterotrophic bacteria. Both groups are not favourable for zooplankton consumption and the food web efficiency is low due to C transfer via microbial loop.
Key words: Phytoplankton, long-term trends, seasonal succession, DOM, food web efficiency