Augu bioloģiski aktīvo vielu darbības molekulāro mehānismu pētījumi
Author
Saleniece, Kristīne
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2010Metadata
Show full item recordAbstract
K. Salenieces promocijas darba “Augu bioloģiski aktīvo vielu darbības
molekulāro mehānismu pētījumi”
anotācija
Promocijas darbs ir veltīts augu triterpēnu: betulīna, betulīnskābes, lupeola un pārtikas
produkta – kartupeļu CNS efektu izpētei, kā arī glikoalkaloīdu un polifenolu satura
noteikšanai kartupeļos. Atklāts, ka betulīns selektīvi piesaistās pie melanokortīnu
receptoru pirmā apakštipa un antagonizē α-MSH peptīda izraisīto cAMF stimulāciju.
Betulīns piesaistās arī pie smadzeņu darbību bremzējošā mediatora γ–aminosviestskābes
(GASS) A tipa receptora GASSA, bet betulīnskābe un lupeols nesaistās ne ar
melanokortīnu, ne ar GASSA receptoriem.
Kartupeļos novērots mainīgs benzodiazepīnu (diazepama) saturs un pirmo reizi pierādīts,
ka kartupeļiem piemīt CNS efekti. Divas sezonas monitorēts glikoalkaloīdu α-solanīna un
α-hakonīna līmenis Latvijā audzētos kartupeļos un pierādīts, ka to saturs kartupeļos
nepārsniedz Pasaules Veselības organizācijas noteikto līmeni 200 mg/kg kartupeļu.
Atslēgas vārdi: triterpēni, kartupeļi, CNS K. Saleniece Annotation of doctoral thesis
“Studies on the molecular mechanisms of action of plant biologically active
substances”
This doctoral thesis is devoted to studies of the CNS effects of the plant triterpenes
betulin, betulinic acid and lupeol, as well as those of potatoes.
Our studies revealed that betulin selectively binds to the first subtype of the melanocortin
receptor. Betulin also antagonizes α–MSH induced augmentation of cAMP production in
cells. In addition, betulin binds to A type receptors of the brain neuromediator γ–amino
butyric acid (GABAA).
We found variable concentrations of benzodiazepines (diazepam) in potato tubers,
with a novel demonstration that potato juice can initiate CNS effects due to elevated
content of GABA or GABA-ergic compounds in the potato. We monitored levels of
glycoalkaloids in potato varieties grown in Latvia and demonstrated that content of the
glycoalkaloids α-solanin and α-chakonine is low. The level of poliphenols in potatoes,
calculated as equivalents of gallic acid, was similar to that found in green and black tea:
0,95 mg/ml of potato juice.
Keywords: triterpenes, potato, CNS