• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • Latviešu 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • A2 – LU disertācijas / Doctoral theses UL
  • Promocijas darbi (2007-) / Theses PhD
  • View Item
  •   DSpace Home
  • A2 – LU disertācijas / Doctoral theses UL
  • Promocijas darbi (2007-) / Theses PhD
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Augu bioloģiski aktīvo vielu darbības molekulāro mehānismu pētījumi

Thumbnail
View/Open
34395-Kristine_Saleniece_2010.pdf (996.0Kb)
Author
Saleniece, Kristīne
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2010
Metadata
Show full item record
Abstract
K. Salenieces promocijas darba “Augu bioloģiski aktīvo vielu darbības molekulāro mehānismu pētījumi” anotācija Promocijas darbs ir veltīts augu triterpēnu: betulīna, betulīnskābes, lupeola un pārtikas produkta – kartupeļu CNS efektu izpētei, kā arī glikoalkaloīdu un polifenolu satura noteikšanai kartupeļos. Atklāts, ka betulīns selektīvi piesaistās pie melanokortīnu receptoru pirmā apakštipa un antagonizē α-MSH peptīda izraisīto cAMF stimulāciju. Betulīns piesaistās arī pie smadzeņu darbību bremzējošā mediatora γ–aminosviestskābes (GASS) A tipa receptora GASSA, bet betulīnskābe un lupeols nesaistās ne ar melanokortīnu, ne ar GASSA receptoriem. Kartupeļos novērots mainīgs benzodiazepīnu (diazepama) saturs un pirmo reizi pierādīts, ka kartupeļiem piemīt CNS efekti. Divas sezonas monitorēts glikoalkaloīdu α-solanīna un α-hakonīna līmenis Latvijā audzētos kartupeļos un pierādīts, ka to saturs kartupeļos nepārsniedz Pasaules Veselības organizācijas noteikto līmeni 200 mg/kg kartupeļu. Atslēgas vārdi: triterpēni, kartupeļi, CNS
 
K. Saleniece Annotation of doctoral thesis “Studies on the molecular mechanisms of action of plant biologically active substances” This doctoral thesis is devoted to studies of the CNS effects of the plant triterpenes betulin, betulinic acid and lupeol, as well as those of potatoes. Our studies revealed that betulin selectively binds to the first subtype of the melanocortin receptor. Betulin also antagonizes α–MSH induced augmentation of cAMP production in cells. In addition, betulin binds to A type receptors of the brain neuromediator γ–amino butyric acid (GABAA). We found variable concentrations of benzodiazepines (diazepam) in potato tubers, with a novel demonstration that potato juice can initiate CNS effects due to elevated content of GABA or GABA-ergic compounds in the potato. We monitored levels of glycoalkaloids in potato varieties grown in Latvia and demonstrated that content of the glycoalkaloids α-solanin and α-chakonine is low. The level of poliphenols in potatoes, calculated as equivalents of gallic acid, was similar to that found in green and black tea: 0,95 mg/ml of potato juice. Keywords: triterpenes, potato, CNS
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/4845
Collections
  • Promocijas darbi (2007-) / Theses PhD [1374]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV