Show simple item record

dc.contributor.advisorMuceniece, Rutaen_US
dc.contributor.authorSaleniece, Kristīneen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-01-12T06:50:03Z
dc.date.available2015-01-12T06:50:03Z
dc.date.issued2010en_US
dc.identifier.other34395en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/4845
dc.descriptionElektroniskā versija nesatur pielikumusen_US
dc.description.abstractK. Salenieces promocijas darba “Augu bioloģiski aktīvo vielu darbības molekulāro mehānismu pētījumi” anotācija Promocijas darbs ir veltīts augu triterpēnu: betulīna, betulīnskābes, lupeola un pārtikas produkta – kartupeļu CNS efektu izpētei, kā arī glikoalkaloīdu un polifenolu satura noteikšanai kartupeļos. Atklāts, ka betulīns selektīvi piesaistās pie melanokortīnu receptoru pirmā apakštipa un antagonizē α-MSH peptīda izraisīto cAMF stimulāciju. Betulīns piesaistās arī pie smadzeņu darbību bremzējošā mediatora γ–aminosviestskābes (GASS) A tipa receptora GASSA, bet betulīnskābe un lupeols nesaistās ne ar melanokortīnu, ne ar GASSA receptoriem. Kartupeļos novērots mainīgs benzodiazepīnu (diazepama) saturs un pirmo reizi pierādīts, ka kartupeļiem piemīt CNS efekti. Divas sezonas monitorēts glikoalkaloīdu α-solanīna un α-hakonīna līmenis Latvijā audzētos kartupeļos un pierādīts, ka to saturs kartupeļos nepārsniedz Pasaules Veselības organizācijas noteikto līmeni 200 mg/kg kartupeļu. Atslēgas vārdi: triterpēni, kartupeļi, CNSen_US
dc.description.abstractK. Saleniece Annotation of doctoral thesis “Studies on the molecular mechanisms of action of plant biologically active substances” This doctoral thesis is devoted to studies of the CNS effects of the plant triterpenes betulin, betulinic acid and lupeol, as well as those of potatoes. Our studies revealed that betulin selectively binds to the first subtype of the melanocortin receptor. Betulin also antagonizes α–MSH induced augmentation of cAMP production in cells. In addition, betulin binds to A type receptors of the brain neuromediator γ–amino butyric acid (GABAA). We found variable concentrations of benzodiazepines (diazepam) in potato tubers, with a novel demonstration that potato juice can initiate CNS effects due to elevated content of GABA or GABA-ergic compounds in the potato. We monitored levels of glycoalkaloids in potato varieties grown in Latvia and demonstrated that content of the glycoalkaloids α-solanin and α-chakonine is low. The level of poliphenols in potatoes, calculated as equivalents of gallic acid, was similar to that found in green and black tea: 0,95 mg/ml of potato juice. Keywords: triterpenes, potato, CNSen_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMedicīna un farmācijaen_US
dc.subjectMedicīnaen_US
dc.subjectVeselības aprūpeen_US
dc.titleAugu bioloģiski aktīvo vielu darbības molekulāro mehānismu pētījumien_US
dc.title.alternativeStudies on the molecular mechanisms of action of plant biologically active substancesen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record