• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • Deutsch 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Einloggen
Dokumentanzeige 
  •   DSpace Startseite
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • Dokumentanzeige
  •   DSpace Startseite
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • Dokumentanzeige
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vaccinium ģints ogu spiedpalieku ekstraktu ietekme uz elastāzes, kolagenāzes un hialuronidāzes aktivitāti in vitro

Thumbnail
Öffnen
308-69316-Morkovska_Vera_vm17032.pdf (1.210Mb)
Autor
Morkovska, Vera
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Datum
2019
Metadata
Zur Langanzeige
Zusammenfassung
Demogrāfiskā novecošana šobrīd ir aktuāls jautājums visā pasaulē. Viena no novecošanas izpausmēm ir kolagēna, elastīna un hialuronskābes samazinājums, kuru izraisa pastiprināta enzīmu kolagenāzes, elastāzes un hialuronidāzes darbība. Ir atklāts, ka augu polifenoliem piemīt spēja inhibēt šo enzīmu darbību, kas ļauj tos ieteikt kā skrimšļa un ādas audu aizsarglīdzekļus. Pētījuma mērķis bija noteikt piecu Vaccinium ģints ogu spiedpalieku ekstraktu ietekmi uz elastāzes, kolagenāzes un hialuronidāzes aktivitāti in vitro testos. Iegūtie rezultāti liecina, ka visi pieci ogu spiedpalieku ekstrakti izraisa šo enzīmu inhibīciju. Krūmmelleņu, purva dzērveņu un brūkleņu spiedpalieku ekstrakti jau koncentrācijā 0,5 mg/ml uzrādīja 100% hialuronidāzes inhibīciju, bet kolagenāzes testos ekstraktu koncentrācijā 1 mg/ml maksimālā inhibīcija sasniedza 30%.
 
Demographic aging is now a worldwide issue. One of the signs of aging is the reduction of collagen, elastin and hyaluronic acid caused by increased enzyme collagenase, elastase and hyaluronidase activity. Plants polyphenols have been found to be inhibitors of these enzymes that allows to use them as a protective agents for cartilage and skin tissues. The aim of the study was to find out the effects of five Vaccinium genus berry pomace extracts on the activity of elastase, collagenase and hyaluronidase in in vitro tests. The results show that all five pomace extracts inhibit activities of these enzymes. The extracts of blueberry, bog cranberry and lingonberry pomaces already at a concentration of 0.5 mg/ml showed 100% hyaluronidase inhibition, while in collagenase assays at an extract concentration of 1 mg/ml, maximum inhibition was 30%.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/48692
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Kontakt | Feedback abschicken
Theme by 
@mire NV
 

 

Stöbern

Gesamter BestandBereiche & SammlungenErscheinungsdatumAutorenTitelnSchlagwortenDiese SammlungErscheinungsdatumAutorenTitelnSchlagworten

Mein Benutzerkonto

Einloggen

Statistik

Benutzungsstatistik

University of Latvia
Kontakt | Feedback abschicken
Theme by 
@mire NV