Impact of environmental conditions on micro- and macroelement content in selected food from Latvia
Author
Vincēviča-Gaile, Zane
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Kļaviņš, Māris
Date
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Bez vitāli svarīgo mikro- un makroelementu ieneses pārtikā no vides (augsnes, ūdens un gaisa) ir iespējams arī barības ķēdes, t. sk., pārtikas piesārņojums ar toksiskiem vai potenciāli toksiskiem elementiem, piemēram, As, Cd, Hg, Pb. Promocijas darba mērķa ietvaros tika veikta Latvijā iegūtu pārtikas produktu paraugu mikro- un makroelementu sastāva kvantitatīvā analīze, lai noskaidrotu vides apstākļu ietekmi uz elementu koncentrāciju un ieneses ceļiem pārtikā. Papildus, lai vērtētu elementu biopieejamību barības ķēdē, tika veikta eksperimentāla pārtikas kultūraugu audzēšana mākslīgi piesārņotā augsnē. Iegūtie dati liecina par vairāku dabiskas un antropogēnas izcelsmes vides apstākļu, piemēram, sezonalitātes, botāniskās izcelsmes, vietas specifisku apstākļu, lauksaimniecības prakses, pārtikas pārstrādes ietekmi uz elementu koncentrāciju pārtikā.
Atslēgvārdi: mikro- un makroelementi, kvantitatīvā analīze, elementu pārnese, pārtikas sastāvs, vide, Latvija. Besides the transfer of essential micro- and macroelements from environment to food, contamination of food chain with toxic and potentially toxic elements, e.g., As, Cd, Hg, Pb may occur. The aim of the doctoral research “Impact of environmental conditions on micro- and macroelement content in selected food from Latvia” included quantitative investigation of food samples collected in Latvia to discover factors influencing the concentration and possible transfer routes of elements in food. In addition, element bioavailability in food chain was studied by experimental food crop growth in contaminated soil. Obtained results revealed influence of several factors, e.g., seasonality, botanical origin, site-specific factors, applied agricultural practice, food processing on the concentration of elements in food.
Key words: micro- and macroelements, quantitative analysis, element transfer, food composition, environment, Latvia.