Purīnu šķērsbarošanās mākslīgās maizes rauga Saccharomyces cerevisiae sabiedrībās
Autor
Zoļins, Stīvens
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Liepiņš, Jānis
Datum
2020Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Maizes raugs Saccharomyces cerevisiae ir vienkāršs eikariotisku šūnu modeļorganisms ar ko iespējams pētīt procesus gan molekulārā, gan populāciju līmenī. Izmantojot maizes raugu ir iespējams modelēt dažādu eikariotisku organismu populāciju konkurenci ierobežotu resursu apstākļos. Tas savukārt attiecas uz praktiskiem biotehnoloģiskiem pielietojumiem pārtikas rūpniecībā, medicīnā un ekoloģiskiem pētījumiem. Mikroorganismu kokultivācijā notiek divu vai vairāku organismu kultivēšana izolēta vidē. Tas ir metode bioloģiskas sabiedrības un organismu konkurences pētīšanai laboratorijas apstākļos. Izmantojot maizes raugu Saccharomyces cerevisiae kā modeļorganismu var pētīt atsevišķu organismu mutualistiskās attiecības. Sintropijas, vai šķersbarošanās, gadījumā viens organisms spēj izdzīvot no cita organisma metabolisma produktiem. Bakaulaura darba mērķis ir noskaidrot vai maizes raugiem iespējama purīnu šķērbarošanās starp prototrofu un auksotrofu. Purīnu auskotrofiski organismi ir plaši sastopami parazītisku organismu vidū, tāpēc būtu interesanti saprast kā šādi organismi varētu tikt uzturēti izejas, prototrofā populācijā. The budding yeast Saccharomyces cerevisiae is a simple eukaryote model system which can be used for research of biological processes both on a molecular and a population level. It is possible to model concurrence for resources within a population of different eukaryotic organisms with it. This in turn has a direct relation to biotechnological implementations in the food industry, medicine and ecological research. Microbiotic co-cultivation is growing two or more organisms in an isolated environment. This is a method for researching microbial communities and concurrence between organisms at a laboratory scale. By using the budding yeast Saccharomyces cerevisiae as a model organism, it is possible to research the mutualistic relationships of individual organisms. Syntropy, or cross-feeding, is one such example, where one organism is capable of surviving through the usage of metabolic products synthesized by another organism. The aim of this bachelor’s work is to clarify whether purine cross-feeding between a prototrophic and an auxotrophic is possible in baker’s yeast. Purine auxotrophic organisms are widely spread amongst parasitic organisms, which makes it interesting to see how these kinds of organisms could be maintained in a prototrophic population.