Vaccinium uliginosum L. ogu izspiedu ekstrakta antioksidatīvās īpašības
Author
Tjumina, Anna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2020Metadata
Show full item recordAbstract
Ogu izspiedas tagad tiek novērtētas kā veselībai nozīmīgu, bioloģiski aktīvu vielu avots. Oksidatīvais šūnu stress ir daudzu patoloģiju pamatā, tāpēc tā novēršanai tiek meklēti savienojumi ar antioksidantu īpašībām. Darba mērķis ir pētīt zileņu izspiedu ekstrakta kopējo polifenolu un flavonoīdu saturu un antioksidantu īpašības. Tika izmantoti vairāki testi – kopējā antioksidantu spēja, brīvā radikāļa DPPH un superoksīda anjona koncentrācijas samazināšana un reducētāja spēja. Visos testos zileņu ekstraktam atradām antioksidantu īpašības. Zileņu ekstrakta antioksidantu efekti tika salīdzināti ar askorbīnskābes un troloksa efektiem. Polifenolu saturs bija 0,14 gallu skābes ekvivalenti uz mg zileņu ekstrakta. Flavonoīdu daudzums bija 0,21 kvercetīna ekvivalenti uz mg zileņu ekstrakta. Secinājām, ka zileņu ekstraktam ir antioksidantu īpašības. Berry pomaces now are valued as a source of biologically active substances that are important for health. Oxidative cellular stress is observed at many pathologies therefore compounds with antioxidant properties are being searched. The aim of this work is to study the total polyphenol and flavonoid content and antioxidant properties of bog bilberry pomace extract. Several tests were used - total antioxidant capacity, reduction of free radical DPPH and superoxide anion concentrations, reducing ability. In all tests we found antioxidant properties of the extract. The antioxidant effects of bog bilberry extract were compared with those of ascorbic acid and trolox. The polyphenol content was 0.14 gallic acid equivalent per mg of extract. The amount of flavonoids was 0.21 quercetin equivalent per mg of extract. We concluded that bog bilberry extract has antioxidant properties.