Pektolītisko enzīmu hidrolīzes un apstrādes ar ultraskaņu izmantošana krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum L.) spiedpalieku ekstrakcijas optimizācijai.
Author
Puzule, Elīna Paula
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Kļaviņš, Linards
Date
2021Metadata
Show full item recordAbstract
Sulas ražošanas laikā rodas liels daudzums ogu spiedpalieku, kas ir pārtikas ražošanas blakusprodukts. Bakalaura darba mērķis bija veikt RSM optimizāciju polifenolu un antociānu iegūšanai no krūmmelleņu (Vaccinium corymbosum L.) sulas pārstrādes atkritumu produkta, izmantojot pektolītiskos enzīmus un ekstrakciju ultraskaņas klātbūtnē, lai iegūtu sulu ar iespējami augstāku antiradikālo aktivitāti. Iegūtie pētījumu rezultāti apliecina, ka izmantojot optimizētos ekstrakcijas apstākļus, ogu spiedpalieku apstrādes procesā tiek iegūtas ievērojami augstākas polifenolu un antociānu koncentrācijas gala produktā. Individuālu antociānu analīze, izmantojot UPLC-PDA, ļāva izvērtēt dažādu enzīmu un to kombināciju ietekmi uz antociānu stabilitāti, norādot uz praktiskās izmantošanas potenciālu ogu sulas sagatavošanas procesā. During the production of juices large quantities of berry press residues are generated, which are an industrial by-product and they accumulate as food waste. The goal of the bachelor's thesis was to optimize RSM for obtaining polyphenols and anthocyanins from the waste product of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) juice processing using pectolytic enzymes and extraction in the presence of ultrasound to obtain a juice with the highest possible antiradical activity. The obtained results confirm that using optimised extraction conditions, significantly higher concentrations of polyphenols and anthocyanins are obtained in the process of berry pomace processing in the final product. Analysis of individual anthocyanins using UPLC-PDA allowed to evaluate the effect of different enzymes and their combinations on the stability of anthocyanins, indicating the potential of practical use in the process of berry juice preparation.