Bioloģiski un konvencionāli audzētu graudu raksturošana ar dažādām analītiskām metodēm
Autor
Taranda, Karīna
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Vīksna, Arturs
Datum
2021Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Bioloģiski un konvencionāli audzētu graudu raksturošana ar dažādām analītiskām metodēm. Taranda K., zinātniskais vadītājs Dr. Chem. Vīksna A., darba konsultants M.Sc.Chem Buša L. Maģistra darbs, 68 lappuses, 41 attēls, 10 tabulas, 56 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā veica Furjē transformācijas infrasarkanās spektrometrijas, kodolmagnētiskās rezonanses un izotopu attiecības masspektrometrijas mērījumus dažādu šķirņu konvencionāli un bioloģiski audzētiem tritikāles un miežu graudiem. Iegūtie Furjē transformācijas infrasarkanās spektrometrijas, kodolmagnētiskās rezonanses un izotopu attiecības masspektrometrijas dati papildus tika analizēti ar ķīmijmetriskās analīzes metodi – galveno komponentu analīzi, bioloģiski un konvencionāli audzētu graudu atpazīšanai. Literatūras apskatā ir apkopota informācija par bioloģiski un konvencionāli audzētiem graudiem un to atpazīšanu, kā arī par bioloģiskās un konvencionālās pārtikas autentiskuma noteikšanas metodēm un tajās iegūto datu analīzi – izotopu attiecības masspektrometriju, Furjē transformācijas infrasarkano spektrometriju un kodolmagnētiskās rezonanses spektrometriju, apvienojumā ar galveno komponentu analīzi. Characterization of organically and conventionally grown grains by various analytical methods. Taranda K., scientific supervisor Dr. Chem. Viksna A., work consultant M.Sc.Chem Busa L. Master's thesis, 68 pages, 41 figures, 10 tables, 56 literature sources. Latvian Language. Fourier transform infrared spectrometry, nuclear magnetic resonance and isotope ratio mass spectrometry measurements were performed on conventionally and organically grown triticale and barley grains of various varieties. The obtained Fourier transform infrared spectrometry, nuclear magnetic resonance and isotope ratio mass spectrometry data were additionally analysed by the chemometric analysis method - the principal component analysis, for the recognition of biologically and conventionally grown grains. The literature review provides information on organic and conventionally grown grains and their recognition, as well as on methods of authentication of organic and conventional food and analysis of data obtained in them - isotope ratio mass spectrometry, Fourier transform infrared spectrometry and nuclear magnetic resonance spectrometry, combined with principal component analysis.