Show simple item record

dc.contributor.advisorStrika, Evija
dc.contributor.authorLorence, Luīze
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte
dc.date.accessioned2021-07-02T01:04:48Z
dc.date.available2021-07-02T01:04:48Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.other81072
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/55439
dc.description.abstractPētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp emocionālās ēšanas, ķermeņa masas indeksa (ĶMI), vecuma, uztvertā stresa un ēšanas pārliecību rādītājiem sievietēm. Kā arī noskaidrot, kuri no uztvertā stresa, ēšanas pārliecību dimensijas un ĶMI rādītājiem statistiski nozīmīgi paredz emocionālās ēšanas rādītājus un kuras no ēšanas pārliecībām statistiski nozīmīgi paredz augstāku ĶMI sieviešu izlasē. Pētījumā piedalījās 192 sievietes vecuma grupā no 18 līdz 66 gadiem ar normālu ĶMI (ĶMI ≤ 25). Pētījumā izmantotas Emocionālās ēšanas aptauja (Emotional Eating Scale (EES), Arnow, Kenardy, & Agras, 1995), Uztvertā stresa skala (Perceived Stress Scale (PSS), Cohen, Kamarck, & Mermelstein, 1983), Ēšanas pārliecību aptauja (Eating Norms Inventory, Fisher, & Dube, 2011). Rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas, pozitīvas saistības starp emocionālās ēšanas rādītājiem un uztverto stresu. Vairākas ēšanas pārliecību dimensijas statistiski nozīmīgi korelē ar emocionālās ēšanas rādītājiem, kā arī ĶMI. Soļu regresijas analīzes rezultāti parāda, ka emocionālās ēšanas rādītājus statistiski nozīmīgi prognozē ĶMI un uztvertais stress un atsevišķas ēšanas pārliecības, savukārt paaugstinātu ĶMI statistiski nozīmīgi paredz ēšanas pārliecību kategorijas “izvairīties no neveselīgiem produktiem” un “izvairīties no uzkodām starp ēdienreizēm”.
dc.description.abstractThe aim of the study was to examine the relationship between emotional eating, body mass index (BMI), age, perceived stress and eating norms in women, as well as to identify which indices of perceived stress, eating norm dimensions and BMI are statistically significant to predict the indices of emotional eating and which of the eating norms significantly predict a higher BMI in the selected sample of women. The participants of the study were 192 females with a normal weight (BMI ≤ 25) within the age group between 18-66. The methods used in this study were the Emotional Eating Scale (EES) (Arnow, Kenardy, and Agras, 1995), the Perceived Stress Scale (PSS-10) (Cohen, Kamarck, and Mermelstein, 1983), and the Eating Norms Inventory (Fisher, and Dube, 2011). The results showed statistically significant positive correlations between emotional eating and perceived stress. Several eating norms showed significant connections with emotional eating and BMI. The results of the stepwise regression analysis showed that emotional eating indices are significantly predicted by BMI, perceived stress, and particular eating norms. At the same time, a higher BMI is significantly predicted by such eating norm categories as “avoid unhealthy or fattening foods” and “avoid snacking”.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectPsiholoģija
dc.subjectemocionālā ēšana
dc.subjectuztvertais stress
dc.subjectēšanas pārliecības
dc.subjectķermeņa masas indekss
dc.titleEmocionālās ēšanas, uztvertā stresa un ēšanas pārliecību saistības sievietēm
dc.title.alternativeRelationship Between Emotional Eating, Perceived Stress and Eating Norms for Women
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record