Show simple item record

dc.contributor.advisorJezupovs, Arnolds
dc.contributor.authorKlemence, Evita Annamarija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2022-06-29T01:02:31Z
dc.date.available2022-06-29T01:02:31Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.other86918
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/59712
dc.description.abstractIevads: Cukura diabēts un tā komplikāciju izplatība visā pasaulē ievērojami palielinās katru gadu. Apakšējo ekstremitāšu amputācijas pacientiem ar ilgstošu un nekontrolētu hiperglikēmiju galvenie iemesli ir saistīti ar vaskulopātiju, neiropātiju un diabētiskās čūlas infekciju (Sapra A, 2021), (Daniel Baumfeld, 2018). Pētījuma mērķis:Noskaidrot raksturīgākos riska faktorus dažādiem apakšējo ekstremitāšu amputācijas līmeņiem pacientiem ar cukura diabētu. Metodes: Retrospektīvā pētījumā tika analizēti pacientu ar cukura diabētu dati, kam tika veiktas apakšējo ekstremitāšu amputācijas laika posmā no 2018. līdz 2021. gadam. Pētījumā piedalījās 304 pacienti, kuri tika sadalīti trīs grupās pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas līmeņiem: transfemorāls, transtibiāls un pēdas un pirkstu līmenis. Dati tika apstrādāti Statistica 10 TIBCO Software programmā. Rezultāti: Makrovaskulāri riska faktori, piemēram, adipozitāte izraisa pēdu un pirkstu līmeņa amputācijas (57%) biežāk (p=0,0263) nekā transtibiālā līmenī veiktās amputācijas (13%). Perifēro artērija slimība ticami atšķīrās starp amputāciju līmeņiem un biežāk tiek veiktas amputācijas transfemorālā līmenī (93,5%). Hroniskas sirds mazspējas gadījumā biežāk tiek veiktas amputācijas transfemorālā līmenī (62%), salīdzinot ar citām amputāciju līmeņu grupām.Ātrijufibrilācijugadījumā biežāk tiek amputētas apakšējās ekstremitātes transfemorālā līmenī (36%). Kā arī cerebrāla infarkta gadījumā biežāk tiek veiktas amputācijas transfemorālālīmenī (28,5%). Mikrovaskulāri riska faktori, piemēram diabētiskas pēdu čūlas gadījumā izraisa amputāciju pēdas un pirkstu līmenī (52%). Osteomielīta gadījumā arī ticami biežāk tiek veiktas amputācijas pēdu līmenī (61%). Infekcijas, kursa izraisa Enterococcus spp un MRSA izraisa pēdu un pirkstu amputācijas (31%). Transtibiālā līmenī veiktās amputācijas tika veiktas biežāk pacientiem, kuriem bija ilgāks stāžs cukura diabēta slimībai- 15 gadi un augstāks CRO līmenis- vidēji 95 mg/L. Taču vecums virs 70 gadiem izraisa vairāk amputāciju transfemorālā līmenī. Letālu operācijas iznākumu izraisa biežāk amputācijas, kuras tiek veiktas transfemorālā līmenī (29%) Secinājumi: Makrovaskulāri riska faktori ir raksturīgi transfemorālā līmenī veiktajām operācijām. Mikrovaskulāras pārmaiņas ir raksturīgas pēdu un pirkstu līmenī veiktajām amputācijām. Transfemorālā līmenī veiktajām amputācijām operācijas iznākumi biežāk ir letāli.
dc.description.abstractBackground: Diabetes mellitus and its complications are significantly increasing every year all over the globe. The main risk factor of lower limb amputation for patients with chronic and uncontrolled hyperglycemia are vasculopathy, neuropathy and diabetic foot ulcer infection (Sapra A, 2021), (Daniel Baumfeld, 2018). Ami: To determine the most characteristic risk factors for different levels of lower limb amputation in patients with diabetes mellitus. Materials and methods: This retrospective study analyzed data on risk factors of patients with diabetes mellitus who had lower limb amputation from 2018 to 2021. The study included 304 patients who were divided into three groups according to lower limb amputation level: transfemoral, transtibial, foot and toe amputation levels. Data were processed using TIBCO Statistica 10 Software. Results: Macrovascular risk factors, e.g. adiposity, led more often to amputations at foot and toe level (57 %; p=0.0263) than at transtibial level of amputation (13%). In chronic heart failure, amputations at transfemoral level are more common (62 %) than in other amputation groups. In atrial fibrillation, lower limb amputations are more common at transfemoral level (36 %). Cerebral infarcts are also more likely to amputate at the transfemoral level (28.5 %). Microvascular risk factors such as diabetic foot ulcer lead to amputation at the foot and toe level (52 %). Osteomyelitis is also highly likely to lead to amputation at the foot and toe level (61 %). Infections caused by Enterococcus spp. and MRSA lead to foot and toe amputations (31 %). Transtibial amputations occurred more frequently in patients who had diabetes mellitus for a longer time (15 years) and had a higher CRP level (average 95 mg/L) then another groups. However, transfemoral amputations were more common in those over 70 years of age. Fatal surgical outcome is more common in transfemoral amputations (29 %). Conclusions: In compiling the data from the study, macrovascular risk factors were found to be specific to the lower limb amputation at the transfemoral level. Microvascular changes and diabetic foot infections are more characteristic of amputation at the foot and toe level. Other factors such as age, duration of diabetes, CRP also have an impact on lower limb amputation levels. Fatal outcomes are more common in patients after transfemoral amputations.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectcukura diabēts
dc.subjectdiabētiska neiropātija
dc.subjectapakšējo ekstremitāšu amputācijas līmenis
dc.subjectdiabēta pēda
dc.titleApakšējo ekstremitāšu amputāciju riska faktoru analīze pacientiem ar cukura diabētu
dc.title.alternativeAnalysis of risk factors for lower limb amputations in patients with diabetes mellitus


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record