Polifenoli un fenolskābes kā dziļās glikēšanas gala produktu veidošanās inhibitori in vitro
Автор
Vavutkina, Kristīne Laura
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Дата
2022Metadata
Показать полную информациюАннотации
Tiek uzskatīts, ka dziļās glikēšanas gala produktu (AGE) inhibitoriem ir terapeitisks potenciāls pacientiem, kuriem ir ar vecumu saistītas slimības, piemēram, diabēts, neirodeģenerācija, ateroskleroze. Šī bakalaura darba mērķis bija izpētīt fenolskābju galluskābes, hlorogēnskābes un polifenolu rutīna un kvercetīna ietekmi uz AGE veidošanos in vitro. AGE inhibīcijas īpašības tika pētītas in vitro, izmantojot divas modeļu sistēmas: liellopu seruma albumīns ar metilglioksālu un liellopu seruma albumīns ar glikozi. In vitro pētījumi liecināja par polifenolu un fenolskābju būtisku inhibējošu iedarbību uz AGE veidošanos. Visspēcīgākais glikācijas inhibitors bija rutīns. Visvājākais glikācijas inhibitors bija hlorogēnskābe. The development of advanced glycation end products (AGE) inhibitors is considered to have therapeutic potential in patients with age-associated diseases, such as diabetes, neurodegeneration, atherosclerosis. The aim of this bachelor’s thesis was to investigate the effects of the phenolic acids, such as gallic acid, chlorogenic acid and polyphenols, such as rutin and quercetin on the formation of AGE in vitro. AGE inhibition properties were studied in vitro using two model systems: bovine serum albumin with methylglyoxal and bovine serum albumin with glucose. In vitro studies indicated a significant inhibitory effects of the polyphenols and phenolic acids on the formation of AGE. The most potent glycation inhibitor was rutin. The least potent glycation inhibitor was chlorogenic acid.