Galvenie veiksmīgu Latvijas MVU eksporta darbību ietekmējošie faktori pārtikas industrijā
Autor
Millere, Oļesja
Co-author
Latvijas Universitāte. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte
Advisor
Sproģe-Rimša, Santa
Datum
2023Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Bakalaura darba tēma ir “Galvenie veiksmīgu Latvjas MVU eksporta darbību ietekmējošie faktori pārtikas industrijā”. Sekojošā tēma ir aktuāla, jo MVU aizņem lielāko daļu no esošajiem uzņēmumiem pasaulē, tostarp Latvijā, kur tas aizņem aptuveni 99% no valstī strādājošajiem uzņēmumiem. Parasti MVU ir grūti izturēt konkurenci, kas noved pie tā, ka tie pamet tirgus vai bankrotē. Tomēr, tā kā tie aizņem lielāko daļu no visiem uzņēmumiem, tie ir jāatbalsta. Pārtikas industrija ir otra lielākā nozare Latvijā, un pārtika ir vispieprasītākā prece, kuras pamatā ir cilvēka primārās vajadzības. Tāpēc šī darba mērķis ir analizēt galvenos faktorus, kas ietekmē Latvijas pārtikas industrijas MVU veiksmīgu eksporta darbību. Bakalaura darbā tika izvirzīta sekojoša pētījuma problēma - kādi ir galvenie faktori, kas ietekmē Latvijas MVU sekmīgu eksporta darbību pārtikas industrijā. Rezultāti parādīja, ka nozīmīga loma Latvijas eksportējošo pārtikas industrijā MVU, pirmkārt, ir iekšējiem eksporta noteicošajiem faktoriem - vadības faktoram, bet ārējiem eksporta darbību noteicošajiem faktoriem - institucionālajiem atbalstiem, galvenokārt eksporta atbalsta programmām, kas ietver izstādes, seminārus un konsultācijas. The topic of the bachelor thesis is “Key Factors Influencing Successful Export Performance of Latvian SME’s in Food Industry”. The following topic is relevant as SMEs take the major part of the existing enterprises in the world, including Latvia, where it takes about 99% of the operating enterprises in the state. Usually, for SMEs it is hard to survive the competition leading to the fact that they leave markets or become bankrupt. However as they take the major part of all enterprises they should be supported. Food industry is the second largest industry in Latvia, and food is the most demanded product based on human primary needs. This is why the aim of the following thesis is to analyze the main factors that influence successful export performance of Latvian SMEs in food industry. In the following thesis, the following research problem was stated - what are the main factors that influence successful export performance of Latvian small and medium enterprises in food industry. The results showed that an important role in Latvian exporting SMEs from the food industry on the first place play internal export performance determinants - managerial factor, and external export performance determinants - institutional supports, mainly export support programs, which include exhibitions, seminars and consultations.