Uztura paradumi māsām
Autor
Rutkovska, Marianna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Šantare, Daiga
Datum
2023Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Bakalaura darba tēma – “Uztura paradumi māsām”. Tēmas aktualitāti nosaka Latvijas vispārējās aprūpes māsu darba apjoma un rakstura apgrūtinātā savienojamība ar veselīga uztura principu ievērošanu, uz ko norāda ārvalstu pētījumu dati par māsu uztura režīmu darba laikā. Darba mērķis - noskaidrot stacionāra nodaŲās strādājošo vispārējās aprūpes māsu uztura paradumus. Pētniecības uzdevumi: 1.Literatūras apkopošana un analīze; 2.Pētījuma instrumenta – aptaujas anketas – izstrādāšana; 3.Nepieciešamo atŲauju iegūšana; 4.Pētījuma praktiskās daŲas – aptaujas – veikšana; 5.Datu apkopošana, apstrāde un interpretācija, rezultātos balstītu secinājumu veikšana. Izvirzītā hipotēze - vispārējās aprūpes māsu ēdienreižu skaits darba laikā un ārpus darba ir līdzīgs, izvēlētais uzturs ir daudzveidīgs un atbilst veselīga uztura piramīdas rekomendācijām, ūdens lietošana dežūras laikā ir nepietiekama; galvenais ēdienreižu un ūdens lietošanas traucējošais faktors ir laika trūkums – ir apstiprinājusies. Pētniecības metode – kvantitatīva – anketa. Pētniecības instruments – aptaujas anketa. Pētījuma rezultāti: 1.Diennakts laikā ieturēto maltīšu skaits darba vietā būtiski neatšķiras no brīvdienām – visbiežāk maltītes tiek ieturētas 3 (41%) un 4 (28%) reizes; 2.Visvairāk māsu katru dienu uzturā lieto augŲus un dārzeņus (55%) no uztura piramīdas pamata līmeņa, kā arī pienu un piena produktus (56%), gaŲu, zivis, olas, pākšaugus (57%) no piramīdas vidējā līmeņa; 3.Visvairāk māsu (60 no 87) dežūras laikā labprāt dzer ūdeni, 47 – kafiju vai kafijas dzērienus. Dežūras laikā tiek izdzerti 1 - 1,5 (38%) - 2 (31%) litri tīra ūdens. The subject of the bachelor's thesis is "Nutritional habits for nurses". The actuality of the topic is determined by the difficult compatibility of the scope and nature of the work of general care nurses in Latvia with the observance of the principles of healthy nutrition, which is indicated by the data of foreign studies on the nutrition regime of nurses during work. The aim of the thesis is to determine the nutritional habits of general care nurses working in inpatient wards. Research tasks: 1.Collection and analysis of literature; 2.Development of a research instrument – a survey questionnaire; 3.Obtaining the necessary permits; 4.Conducting the practical part of the research - the survey; 5.Data collection, processing and interpretation, drawing conclusions based on the results. The proposed hypothesis - the number of meals of general care nurses during and outside of work is similar, the chosen diet is varied and meets the recommendations of the healthy food pyramid, the consumption of water during duty is insufficient; the main interfering factor in the consumption of meals and water is the lack of time - has been confirmed. Research method - quantitative - survey. Research instrument – questionnaire. Research results: 1.The number of meals taken during the day at the workplace does not differ significantly from holidays - most often meals are taken 3 (41%) and 4 (28%) times; 2.Most nurses consume fruits and vegetables (55%) from the basic level of the food pyramid, as well as milk and milk products (56%), meat, fish, eggs, legumes (57%) from the middle level of the pyramid daily; 3.Most nurses (60 out of 87) prefer to drink water while on shift, 47 - coffee or coffee drinks. 1 - 1.5 (38%) - 2 (31%) liters of clean water are consumed during a work shift.