Lamium album L. un Urtica dionica L. ūdens ekstraktu antioksidatīvās aktivitātes salīdzinājums
Autor
Podniece, Marta
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Saleniece, Kristīne
Datum
2023Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Baltā panātre un Lielā nātre ir bieži sastopami augi daudzviet pasaulē, kuru ievākšana nesagādā grūtības. To sastāvā ietilpst antioksidanti, kuri veic cilvēka veselības aizsardzības funkciju. Augu ekstrakti ieguvuši uzmanību potenciālo ieguvumu dēļ, ko dod ar antioksidantiem bagātais sastāvs . Darba mērķis ir salīdzināt abu augu antioksidantu aktivitāti, izmantojot vairākus testus – minerāļu daudzumu ekstrakta saturā ar ICP-MS metodi, DPPH radikāļa neitralizēšana, kopējā polifenolu satura noteikšana un dzelzs reducējošā antioksidantu spēja (RP). Visos testos Lielā nātre uzrādīja lielu aktivitāti, kamēr Baltā panātre DPPH radikāļa neitralizēšanā neuzrādīja IC50. Abu augu ekstraktu antioksidatīvās īpašības tika salīdzinātas ar askorbīnskābes un troloksa īpašībām. Polifenolu daudzums Baltās panātres ekstraktā bija 1,368 galluskābes ekvivalenta mg/g sausā ekstrakta, kamēr Lielās nātres ekstraktā uzrādījās 4,466 galluskābes ekvivalenti mg/g sausā ekstrakta. Tika secināts, ka abiem augiem piemīt antioksidatīvās īpašības, taču Lielā nātre uzrādīja augstāku antioksidatīvo aktivitāti. White dead-nettle and Stinging nettle are common plants in many parts of the world that are not difficult to obtain. Their composition includes antioxidants, which perform the function of protecting the human body. Plant extracts have gained attention for the potential benefits of their antioxidant-rich composition. The aim is to compare the antioxidant activity of the two plants using several tests - the amount of minerals in the extract content by ICP-MS method, DPPH radical neutralization, determination of total polyphenol content and iron-reducing antioxidant capacity (RP). In all tests, Stinging nettle showed high activity, while White dead-nettle showed no IC50 in neutralizing the DPPH radical. The antioxidant properties of both plant extracts were compared with those of ascorbic acid and trolox. The amount of polyphenols in the extract of White dead-nettle was 1.36780 gallic acid mg/g dry extract, while in the extract of Stinging nettle it was 4.46570 gallic acid mg/g dry extract. Both plants were concluded to have antioxidant properties, but Stinging nettle showed higher antioxidant activity.