Nātru ekstraktu antioksidantu un antiglikēšanas īpašības
Автор
Karpenko, Tamāra
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Дата
2023Metadata
Показать полную информациюАннотации
Nātri lieto medicīnā jau vairākus gadsimtus tās ķīmiskā sastāva dēļ, kas nodrošina plašu klāstu uzturvielu un satur farmakoloģiski aktīvas vielas. Maģistra darba literatūras apskatā ir apkopota informācija par nātru (Urtica dioica) ekstraktu antioksidantu īpašībām. Darba mērķis ir pētīt un salīdzināt ar macerācijas un sonifikācijas metodi pagatavoto ūdens un glicerīna-ūdens (10:90) nātru ekstraktu antioksidantu un antiglikēšanas in vitro efektus. Pēc iegūtajiem datiem var secināt, ka nātru ekstraktu kopējā antioksidantu aktivitāte, polifenolu saturs un antiglikēšanas spēja ir augstāka ar sonifikācijas metodi iegūtajiem ekstraktiem, bet DPPH radikāļa inhibēšanas spēja un SOD aktivitāte neatšķiras. Glicerīna piedeva ekstrahēšanas procesā statistiski nozīmīgi neizmaina ekstraktu antioksidantu aktivitāti. Nettle has been used medicinally for centuries due to its chemical composition, which provides a wide range of nutrients and contains pharmacologically active substances. The literature review of the master's thesis summarizes information about the antioxidant properties of nettle (Urtica dioica) extracts. The aim of the work is to study and compare the in vitro antioxidant and antiglycation effects of water and glycerin-water (10:90) nettle extracts prepared by the maceration and sonification methods. According to the obtained data, it can be concluded that the total antioxidant activity, polyphenol content and antiglycation ability of nettle extracts are higher for the extracts obtained by the sonification method, but the DPPH radical scavenging ability and SOD activity do not differ. The addition of glycerin into extraction media does not statistically significantly change the antioxidant activity of the extracts.