Show simple item record

dc.contributor.advisorBartkevičs, Vadims
dc.contributor.authorPavļenko, Romans
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
dc.date.accessioned2023-09-06T01:03:17Z
dc.date.available2023-09-06T01:03:17Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other96507
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/64192
dc.description.abstractMikotoksīnu noteikšana augu izcelsmes dzērienos ar šķidrumu hromatogrāfiju - masspektrometriju. Pavļenko R., zinātniskais vadītājs Dr. ķīm., prof. Bartkevičs V. Maģistra darbs, 61 lappuses, 20 attēli, 19 tabulas, 47 literatūras avoti, 10 pielikumi. Latviešu valodā. Mikotoksīni ir kaitīgi pelējuma sēņu metabolīti, kas var nelabvēlīgi ietekmēt cilvēku un dzīvnieku veselību. Pasaulē zināmi vairāk kā 400 mikotoksīnu veidi. Arvien vairāk cilvēku izvēlas patērēt augu izcelsmes dzērienus govs piena vietā medicīnisku, ekoloģisku vai dzīvesveida iemeslu dēļ. Šī pētījuma ietvaros tika veikta mikotoksīnu analīze Baltijas valstīs komerciāli pieejamajos augu dzērienos. Eiropas Komisija vēl nav noteikusi skaidras vadlīnijas attiecībā uz maksimālo pieļaujamo mikotoksīnu koncentrāciju augu izcelsmes dzērienos, kā arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde nav veikusi riska novērtēšanu. Tāpēc, lai pārliecinātos, vai augu izcelsmes dzērieni ir pietiekami nekaitīgi, lai aizstātu govs pienu, ir nepieciešams izpētīt mikotoksīnu saturu šāda veida dzērienos. Tika veikta 72 augu izcelsmes dzērienu paraugu analīze, un tajos tika atrasti 16 dažādi mikotoksīni, no tiem visbiežāk sastopamie ir deoksinivalenols, beauvericīns, enniatīns A, B, B1, T-2 toksīns un HT-2 toksīns. Izmantojot iegūtus mikotoksīnu piesārņojuma datus augu piena dzērienos, tika secināts, ka pastāv risks uzņemt lielu mikotoksīnu daudzumu, kas potenciāli var negatīvi ietekmēt patērētāja veselību.
dc.description.abstractDetermination of mycotoxins in plant-based beverages using liquid chromatography - mass spectrometry. Pavļenko R., supervisor Dr. Chem., prof. Bartkevičs V. Master’s thesis, 61 pages, 20 figures, 19 tables, 47 literature references, 10 appendices. In Latvian. Mycotoxins are harmful metabolites of moulds that can have adverse effects on human and animal health. More than 400 types of mycotoxins are known worldwide. More and more people are choosing to consume plant-based drinks instead of cow milk for medical, ecological or lifestyle reasons. This study presents analysis of mycotoxins in commercially available plant- based beverages in the Baltic States. The European Commission has not yet set the guidelines for maximum mycotoxin concentrations in plant-based beverages, nor has the European Food Safety Authority carried out a risk assessment. Therefore, in order to ascertain whether plant- based drinks are safe enough to replace cows' milk, it is necessary to investigate the presence of mycotoxins in this type of drinks. Samples of 72 plant-based beverages were analysed and 16 different mycotoxins were found, the most common being deoxynivalenol, beauvericin, enniatin A, B, B1, T-2 toxin and HT-2 toxin. From the data obtained on the level of mycotoxin contamination of plant milk drinks, it was concluded that there is a risk of consumption of high levels of mycotoxins which potentially may be harmful to the consumer health.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectĶīmija
dc.subjectMIKOTOKSĪNI
dc.subjectHROMATOGRĀFIJA
dc.subjectMASSPEKTROMETRIJA
dc.subjectAUGU DZĒRIENI
dc.subjectTERMISKĀ APSTRĀDE
dc.titleMikotoksīnu noteikšana augu izcelsmes dzērienos ar šķidrumu hromatogrāfiju - masspektrometriju
dc.title.alternativeDetermination of mycotoxins in plant-based beverages using liquid chromatography - mass spectrometry
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record