• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • русский 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Войти
Просмотр элемента 
  •   Главная
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • Просмотр элемента
  •   Главная
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • Просмотр элемента
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Nātru lapu ūdens ekstraktu antioksidantu un hepatoprotektīvais efekts: macerācijas un sonifikācijas metožu salīdzinājums

Thumbnail
Открыть
308-101054-Kalke_Kitija_kk18105.pdf (1.895Mb)
Автор
Kaļķe, Kitija
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Дата
2024
Metadata
Показать полную информацию
Аннотации
Nātre (Urtica dioica L.) ir savvaļas augs ar ārstnieciskām īpašībām. Ūdens ekstrakti piedāvā vienkāršu un ekonomisku risinājumu bez organiskajiem šķīdinātājiem. Pētījuma mērķis bija salīdzināt ar macerācijas un sonifikācijas metodēm iegūtus nātru lapu ūdens ekstraktu efektus, novērtējot to antioksidantu spēju, glikācijas gala produktu (AGE) inhibīciju un hepatoprotekciju. In vitro testi liecina, ka ar sonifikācijas metodi iegūtie ekstrakti uzrāda spēcīgāku antioksidantu un antiglikēšanas efektu. Konservantu pievienošana nedaudz pastiprina antioksidantu efektu. Ekstrakts uzlabo HepG2 šūnu izdzīvošanu oksidatīvā stresa vidē un uzrāda hepatoprotektīvu darbību, samazinot lipīdu uzkrāšanos šūnās. Šie rezultāti atbalsta nātru lapu ekstraktu izmantošanu uzturā un standartizētu zāļu formu izstrādē.
 
Nettle (Urtica dioica L.) is a wild plant with medicinal properties. Water extracts offer an economical solution without organic additives. The aim of the study was to compare the effects of water extracts of nettle leaves obtained by maceration and sonification methods, evaluating antioxidant capacity, inhibition of glycation end products (AGE) and hepatoprotecting effects. In vitro tests show that the extracts obtained by the sonification method show a stronger antioxidant and antiglycation effect. The addition of preservatives slightly enhances the antioxidant effect. The extract improves the survival of HepG2 cells in an oxidative stress environment and exhibits hepatoprotective activity by decreasing cellular lipid accumulation. These results support the use of nettle leaf extracts in nutrition and in the development of standardized dosage forms.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/65752
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Контакты | Отправить отзыв
Theme by 
@mire NV
 

 

Просмотр

Весь DSpaceСообщества и коллекцииДата публикацииАвторыНазванияТематикаЭта коллекцияДата публикацииАвторыНазванияТематика

Моя учетная запись

Войти

Статистика

Просмотр статистики использования

University of Latvia
Контакты | Отправить отзыв
Theme by 
@mire NV