Antimikrobiālo vielu noteikšanas metodes dzīvnieku izcelsmes produktos, kas nonāk pārtikas ķēdē, un ar to saistītie izaicinājumi
Автор
Krasiļščikova, Ariana
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Pugajeva, Iveta
Дата
2024Metadata
Показать полную информациюАннотации
Darba ietvaros pētīta un apkopota literatūrā pieejamā informācija par antimikrobiālajām vielām, to īpašībām, izmantošanu, to daudzumu noteikšanas metodēm un regulējošiem tiesību aktiem. Aprakstītas antimikrobiālo vielu klašu fizikāli-ķīmiskās īpašības, kas nosaka nepieciešamību instrumentālās noteikšanas metodes atdalīt katrai vielu klasei, lai izpildītu regulās noteiktās prasības. Darbā izstrādātas un optimizētas 2 paraugu sagatavošanas un 4 instrumentālās noteikšanas metodes 98 antibakteriālajiem savienojumiem, kas attiecīgi to īpašībām sadalīti grupās. Izstrādātajām metodēm veikta validācija 4 dažādām matricām, validācijas gaitā iegūtie rezultāti apkopoti uz izvērtēti atbilstoši prasībām. Validācijas gaitā metodes pielietotas visu grupu atliekvielu noteikšanai piena, olu, muskulatūras un nieru matricās. The work includes a study of the information available in the literature on antimicrobials, their classes, and restrictive regulations. Sample preparation methods are reviewed and analysed, and the physio-chemical properties of the classes of antimicrobials are described, which determine the need to separate detection methods for each class of substances to meet the values set by the regulations. The work describes developing and optimising 2 sample preparation and 4 instrumental detection methods for 98 antimicrobial compounds, divided into groups according to their properties. The developed methods were validated on 4 different matrixes and the results obtained during the validation were summarised and evaluated against the requirements. During the validation, the methods were applied for the determination of residues of all groups in milk, egg, muscle, and kidney matrixes.