Latvijā kultivētu Vitis L. ģints lapu sausā ekstrakta izmantošana uztura bagātinātāju izstrādē
Author
Pūpola, Anna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
Advisor
Saleniece, Kristīne
Date
2025Metadata
Show full item recordAbstract
Vīnogu lapas satur virkni nozīmīgu sastāvdaļu, kuru īpašībasir noderīgas veselības atbalstīšanai. Maģistra darbā tika pētītas Latvijā kultivētu Vitis L. lapu sauso ekstraktu iegūšanas metodes un to izmantošanas iespējas uztura bagātinātāju izveidē. Darba uzdevums bija iegūt Vitis L. lapu sausos ekstraktus ar dažādu koncentrāciju nesējvielām izmantojot liofilizācijas Metodi. Pievienojot palīgvielas, tika izveidoti uztura bagātinātāju paraugi, un pārbaudīta to stabilitāte izmantojot paātrinātās novecināšanas metodi, un integritāte šķīdinot kuņģa un zarnu mākslīgo sulu šķīdumos. Izveidotie kapsulu paraugi ar ksantāna sveķu saturu neizurēja testus. Gandrīz visas kapsulas izturēja integritātes un šķīdības testu kuņģa un zarnu mākslīgo sulu šķīdumos atbilstoši Eiropas Farmakopejas prasībām. Atslēgas vārdi: Vitis L., uztura bagātinātāji, polifenoli Grape leaves contain a number of important ingredients with properties that are beneficial to health. This master's thesis looked at ways to get dry extracts from Vitis L. leaves grown in Latvia and how they could be used in food supplements. The goal was to get dry extracts from Vitis L. leaves with different concentrations of carriers using freeze-drying. By adding excipients, dietary supplement samples were created and their stability was tested using an accelerated ageing method and their integrity was tested by dissolving them in artificial gastric and intestinal juices. The capsule samples with xanthan gum content did not fail the tests. Almost all capsules passed the integrity and solubility tests in artificial gastric and intestinal juices in accordance with the requirements of the European Pharmacopoeia. Keywords: Vitis L., dietary supplements, polyphenols