85Rb D1 pāreju Fg=2 – Fe=3 un Fg=2 – Fe=2 lāzerinducētās fluorescences cirkulāro komponenšu atkarības no ārējā magnētiskā lauka eksperimentāli pētījumi - Muzikants, Valters Liberts (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī darba mērķis bija izpētīt lāzerinducētas fluorescences (LIF) signāla struktūras pie mainīga ārējā magnētiskā lauka rubīdija atomāro tvaiku šūnā. Tas tika paveikts novērojot divas pretēji cirkulāri polarizētas LIF gaismas komponentes. Šim darbam tika izvēlētas 85Rb D1 līnijas Fg=2→Fe =3 un Fg=2→Fe =2 pārejas un tika sasniegtas magnētiskā lauka vērtības līdz 3000 Gausiem. Tika pētīta lāzera stara jaudas un izvēlētās pārejas ietekme uz LIF signālu, un iegūtie eksperimentālie signāli tika salīdzināti ar Lāzeru Centrā izveidota teorētiskā modeļa datiem [1].

The aim of this work was to explore the structures of laser-induced fluorescence (LIF) signal in a rubidium atomic vapour cell located in a changing external magnetic field. This was done by observing two oppositely circularly polarised LIF light components. The Fg=2→Fe =3 and Fg=2→Fe =2 transitions of D1 line was chosen for this work and values of the magnetic field of up to 3000 Gauss were achieved. The influence of laser power and the chosen transition on the LIF signal was studied and the acquired experimental signals were compared to theoretical data calculated using a theoretical model developed in the Laser Centre [1].
Experimental studies of circularly polarised laser induced fluorescence components' dependence on an external magnetic field for 85Rb D1 Fg=2 – Fe=3 and Fg=2 – Fe=2 transitions
Keywords: Fizika; magneto-optiski efekti; sārmu metāli; spektroskopija; 85Rb D1 līnija; lāzera inducēta fluorescence