Akciju īsās pozīcijas pārdošanas darījumu ietekme uz Eiropas vērtspapīru tirgus stabilitāti - Jurčenoka, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēmas nosaukums ir „Akciju īsās pozīcijas pārdošanas darījumu ietekme uz Eiropas vērtspapīru tirgus stabilitāti”. Teorētiskajā daļā aplūkoti vērtspapīru tirgus pamati, zinātniskie pētījumi un teorijas, kas skar investīciju darījumus, kā arī dots akciju īsās pozīcijas pārdošanas darījumu ieskats finanšu teorijā. Analītiskajā daļā apskatīta akciju īsās pozīcijas pārdošanas mehānika un šo darījumu motīvi, kā arī dots ieskats pašreizējās diskusijās un akadēmiķu teorijās, kas skar īsās pozīcijas pārdošanas aizliegumu efektivitāti un ietekmi uz tirgus stabilitāti. Praktiskajā daļā veikts pētījums, lai izvērtētu akciju īsās pozīcijas pārdošanas darījumu 2011. gada 12. augusta aizlieguma ietekmi uz Eiropas vērtspapīru tirgu. Secinājumi un priekšlikumi tālākai izpētei apkopoti darba beigās. Darba apjoms 95.lpp., kas sastāv no 3 nodaļām, 8 pielikumiem, 13 attēliem un 6 tabulām. Atslēgvārdi: vērtspapīru tirgus, akciju īsās pozīcijas pārdošana, akciju ienesīgums, tirgus nepastāvība.

Master thesis „The effect of short-selling on the European equity market reactions”. Theoretical part includes the basics of securities market, scientific researches and theories which affect investments, as well as gives the general insight into short-selling. Analytical part includes the short-selling mechanics and motives, as well as gives an insight into ongoing debate and academic theories concerning the effects of short-selling ban on market reactions. Practical part aims to study the effects of the short-selling ban announced on the 12th of August 2011 in the European equity market. Conclusions and recommendations for future research are summarized in the end of the thesis. The work volume is 95 pages, which contain 3 parts, 8 appendixes, 13 figures and 6 tables. Keywords: security market, short-selling, stock return, market volatility.
The effect of short selling on European equity market reactions
Keywords: Vadībzinātne