Krimināllietas materiālu publiskošana – sabiedrības tiesības uz vārda brīvību vai personas tiesību aizsardzība uz privātās dzīves noslēpumu - Brants, Ričards (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbā “Krimināllietas materiālu publiskošana – sabiedrības tiesības uz vārda brīvību vai personas tiesību aizsardzība uz privātās dzīves noslēpumu” ir analizēti jautājumi, kas tiek skarti Kriminālprocesa likuma 375.1panta piemērošanas laikā. Sabiedrības tiesības uz vārda brīvību tiek uzskatītas par vienu no vissvarīgākajām cilvēka pamattiesībām, kas sevī ietver arī tiesības brīvi iegūt, paturēt, izplatīt informāciju un paust savus uzskatus. Līdz ar to, apzinoties, kādas personu grupu intereses saduras Kriminālprocesa likuma 375.1 panta piemērošanas laikā, svarīgi ir saprast normas radīto ietekmi uz personai piemītošajām cilvēka pamattiesībām. Maģistra darba izstrādes laikā tiek konstatētas tiesiskā regulējuma nepilnības, kuru novēršanai tiek izteikti priekšlikumi kā pilnveidot konkrētas tiesību normas un kā nodrošināt sabiedrību ar tai interesējošo informāciju, tāpēc kā viens no maģistra darba mērķiem tiek izvirzīts, noteikt samērīgāko veidu, kā īstenot Kriminālprocesa likuma 375.1 pantā skartās cilvēka pamattiesības.

In the master’s thesis “Making criminal case materials available to public – public's right to freedom of expression or protection of one's right to privacy” are analysed issues addressed while applying Section 3751 of the Criminal Procedure Law. The public's right to freedom of expression is considered to be one of the most important fundamental human rights, which includes also the right to freely obtain, store, distribute information and the right to freedom of expression. Consequently, being aware which interests of groups of persons are colliding with one another during the application of Section 3751 of the Criminal Procedure Law, it is important to understand the impact on one's fundamental human rights that is created by the said legal provision. During the development of the master’s thesis there were identified certain deficiencies, for the elimination of which several suggestions are made on how to improve some specific legal norms and provide the public with information of interest to it, therefore, one of the goals of the master's thesis is set as follows: to determine the most proportionate way to implement the fundamental human rights affected by Section 3751 of the Criminal Procedure Law.
Making criminal case materials available to public – public's right to freedom of expression or protection of one's right to privacy
Keywords: Juridiskā zinātne; krimināllietas materiāli; žurnālists; valsts un sabiedrības intereses; pētnieciskā žurnālistika