Ventas ledājkušanas ūdeņu paleobaseina krasta līnijas - Bērziņš, Edgars (Latvijas Universitāte, 2014)
Bērziņš, E. 2014. Ventas ledājkušanas ūdeņu paleobaseina krasta līnijas. Rīga, Latvijas Universitāte, 68 lpp. Maģistra darbā veikts pētījums par Ventas ledājkušanas ūdeņu paleobaseina krasta līnijām, to ģeotelpisko novietojumu, saglabātības pakāpi, morfoloģiju un baseina attīstības ietekmi uz to veidošanos Pieventas līdzenumā, Vārmes nolaidenumā un Pampāļu paugurvaļņa ziemļu nogāzē. Lielākā uzmanība pētījumā pievērsta krasta līniju ģeotelpiskajam novietojumam un krasta līniju veidošanās interpretācijai, kas veikta posmā no Lutriņiem līdz Kabilei. Izmantojot liela mēroga topogrāfiskās un ģeoloģiskās kartes, un no aerolāzerskanēšanas datiem iegūto digitālo virsmas modeli, veikta krasta līniju rekognoscēšana. Pētījuma ietvaros veikti plaši zondēšanas darbi Ventas ledājkušanas ūdeņu paleobaseina krasta veidojumos, izveidoti krasta līniju šķērsprofili. Atslēgas vārdi: Ventas ledusmēle, senās krasta līnijas, Linkuvas deglaciācijas fāze, Valdemārpils deglaciācijas fāze, morfoloģija.

Bērziņš, E. 2014, Venta proglacial paleobasin shorelines, Riga, University of Latvia, 68 p. Master`s thesis examins geospatial position, morphology, degree of paleobasin shoreline compossition in Venta proglacial paleobsin and it`s implication on basins shorelines development in Pieventa plain, Vārme tilted plain and Pampāļi interlobate ridge. Major attention was set for interpretation of geospatial position and development of shorelines in section between Lutriņi and Kabile towns. Proglacial paleobasins shorelines were recognised by using aero laser scanning data, which created digital elevation model, and large scale topografic and geological maps. The research was based on data of drilling combined with geospatial data created shoreline cross sections. Keywords: Venta ice tongue, ancient shorelines, Linkuva deglacion phase, Valdemārpils deglacion phase, morphology.
Venta proglacial paleobasin shorelines
Keywords: Ģeoloģija