Pārvaldīto Kubernetes pakalpojumu salīdzinošā analīze: AWS EKS, Google GKE un Azure AKS - Kravčuks, Vladislavs (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā bakalaura darbā veikta trīs vadošo pārvaldīto Kubernetes pakalpojumu - AWS Elastic Kubernetes Service (EKS), Google Kubernetes Engine (GKE) un Azure Kubernetes Service (AKS) - salīdzinoša analīze, kas atvieglo konteineru orkestrāciju modernām tīmekļa lietojumprogrammām. Pētījums apvieno teorētisku arhitektūras, mērogojamības, drošības un izmaksu modeļu izpēti ar praktisku novērtējumu: ar Terraform tiek izveidoti identiski klasteri, kuros izvietota parauga mikroservisu slodze. Vienādos apstākļos tiek mērīti veiktspējas rādītāji un faktiskās izmaksas, kā arī novērtēti tīkla un identitātes pakalpojumi drošības un uzturēšanas sarežģītības ziņā. Iegūtie rezultāti atklāj katras platformas priekšrocības un ierobežojumus un sniedz praktiskus ieteikumus, lai organizācijas varētu izvēlēties un optimizēt sev piemērotāko pārvaldīto Kubernetes risinājumu.

This bachelor thesis presents a comparative study of three leading managed Kubernetes services - AWS Elastic Kubernetes Service (EKS), Google Kubernetes Engine (GKE) and Azure Kubernetes Service (AKS) - that streamline container orchestration for modern web applications. The research combines theoretical analysis of architecture, scalability, security and cost models with a practical evaluation in which identical clusters are provisioned via Terraform and a sample microservice workload is deployed. Performance metrics and real usage costs are measured under equal load conditions, while network and identity services are assessed for security and operational complexity. The resulting insights highlight the strengths and limitations of each platform and provide actionable recommendations to help organisations select and optimise a managed Kubernetes solution that best fits their technical and financial requirements.
Comparative analysis of managed Kubernetes services: AWS EKS, Google GKE and Azure AKS
Keywords: Datorzinātne; Kubernetes; EKS; GKE; AKS; Veiktspējas testēšana