Lauku iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte Pārgaujas novadā - Lapsiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma „Lauku iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte Pārgaujas novadā” mērķis ir izvērtēt Pārgaujas novada iedzīvotāju ģeogrāfiskās mobilitātes īpatnības. Darbs veltīts līdz šim salīdzinoši maz aplūkotai tēmai - vairāk tiek pētīta iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte pilsētās, bet mazāk - laukos. Darbā tiek apskatītas lauku teritorijas, kā dzīvesvietas, iezīmes, pakalpojumu un transporta nodrošinājums, kā arī iedzīvotāju galvenie kustības virzieni un braucienu biežums. Lauku teritorijā dzīvojot, mobilitātes nodrošināšanā būtiska loma ir transportam – sabiedriskajam un jo īpaši privātajam. Pārgaujas novada iedzīvotājiem ir nozīmīgs pilsētu (īpaši Cēsu) tuvums, kas sniedz papildus darba un mācību iespējas. Vietējā teritorijā pieejamo pakalpojumu klāsts ir relatīvi mazs, līdz ar to arī šis faktors pastiprina lauku iedzīvotāju mobilitāti uz pilsētu. Atslēgas vārdi: iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte, Pārgaujas novads, lauki, transports, pakalpojumi.

The aim of this research paper was to evaluate characteristics of geographical mobility of population in Pargaujas district. Previously more surveys was done about geographical mobility of population in cities, but this paper concentrates on less studied topic – geographical mobility of population in the countryside. The paper examines characteristics of countryside as living place, its provision with services and transport, and the main movement directions of population and the frequency of this movement. Living in the country side, to provide mobility of population an important role plays transport – public and especially private. For residents of Pargaujas district an important factor is the closeness of cities (especially Cesis), which provides additional work and education opportunities. In the local area range of services is relatively small, and this is the one of the main factors which enhances mobility of population to the city. Key words: geographical mobility of population,
Geographical mobility of rural population: a case study of Pārgaujas municipality
Keywords: Ģeogrāfija