Cjin perioda aristokrātiskās sabiedrības attēlojums romānā “Sarkanā kambara sapņi” (Hunloumen) - Vepre, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2017)
Šajā bakalaura darbā ar nosaukumu „Cjin perioda aristokrātiskās sabiedrības attēlojums romānā "Sarkanā kambara sapņi" (Hunloumen, 红楼梦) ” tiek pētīts romāns „Sarkanā kambara sapņi”. Līdz šai dienai „Sarkanā kambara sapņi“ tiek uzskatīts par nozīmīgāko ķīniešu romānu. Vēsturnieki no visas pasaules ir secinājuši vienu – šis romāns ir sava veida enciklopēdija, kurā atainota kultūra, reliģija, paražas, ķīniešu medicīna, kulinārija, mode, ļaužu gaitas un tā laika norises. Šajā darbā romāns tiek salīdzināts ar vēsturiskajiem un zinātniskajiem avotiem par Cjin dinastijas sabiedrību 17. un 18. gadsimtā. Darba mērķis ir salīdzināt romānā aprakstītus notikumus ar Cjin dinastijas sabiedrības vēsturi un novilkt starp tiem paralēles, izpētīt dažas problēmas, kuras ir aprakstītas romānā, tādas, kā, piemēram, valsts eksāmenu nolikšanu, korupciju, sieviešu diskrimināciju, homoseksualitāti un izšķērdību, kā arī izpētīt, vai viņi atspoguļo tā laika realitāti. Nākamajā solī tiek analizēts, vai augstākminētās problēmas var uzskatīt par Cjin laika aristokrātiskās ģimenes sabrukuma iemesliem. Bakalaura darbs ir 44 lappuses garš un tam ir trīs daļas: Pirmajā daļā ir dots teorētiskais izklāsts, kurā lāsītājs tiek iepazīstināts gan ar romānu „Sarkanā kambara sapņi” un to saturu, gan arī ar romāna autoriem un to tapšanas vēsturi. Otrajā daļā tiek veikts pētījums par Cjin laika sabiedrības problēmam un to salīdzināšana ar Cjin dinastijas laika vēsturiskajiem aprakstiem. Trešajā daļā tiek analizēts Cjin dinastijas laika aristokrātisko ģimeņu dzīves veids, kā arī tiek sniegti piemēri romānā pieminēto ģimeņu posta iemesliem. Otrajā un trešajā daļā tiek analizēts, vai minētās problēmas un dzīves veids ir Cjin dinastijas laika aristokrātisko ģimeņu sabrukuma iemesli. Veicot minētos uzdevumus, un analizējot romānā minētās Cjin dinastijas laika sabiedrības problēmas, var secināt, ka visas šīs problēmas var nosaukt par aristokrātiskās ģimenes sabrukuma iemesliem, jo katra no tām lielākā vai mazākā mērā ietekmēja aristokrātiskās ģimenes morālo vērtību zudumu un noveda pie dižciltīgās ģimenes sabrukuma. Tādas problēmas, kā valsts eksāmens, korupcija, sieviešu diskriminācija, homoseksualitāte un izšķērdība Cjin dinastijas laika pastāvēja aristokrātiskās sabiedrības reālajā dzīvē, tāpēc var apgalvot, kā Cao Sjuecjiņ 曹雪芹 romāns atspoguļo sabiedrības dzīvi.

This bachelor thesis named "The Representation of the Qing Period Aristocratic Society in the Novel" Dream of the Red Chamber "(Hongloumeng, 红楼梦)" explores the novel "Dream of the Red Chamber." To this day, "Dream of the Red Chamber " is considered the most important Chinese novel. Historians from all over the world have come to a common conclusion - this novel is a kind of an encyclopedia, representing the culture, religion, customs, Chinese medicine, cooking, fashion, daily life and contemporary events. In this work, the novel is compared with historical and scientific sources of Qing Dynasty society 17th and 18th centuries. The aim is to compare the novel to the historical events described for the Qing Dynasty, history of society of that time, and to draw parallels between the aforementioned to explore some of the problems that are described in the novel, such as, for example, passing the state exam, corruption, discrimination against women, homosexuality and waistfullness, and to investigate whether they reflect the reality of that time. It is then analyzed whether the above mentioned problems can be considered as reasons for Qing period aristocratic families’demise. Bachelor work of 44 pages is divided into three parts: The first part covers a theoretical recital in which the reader is familiarized with both the novel "Red chamber dream" and its content, as well as with the authors of the novel and history of its making. In the second part author of the thesis studies societal challenges of the Qing time and carries out a comparison with historical descriptions of the Qing dynasty. In the third part the Qing dynasty aristocratic families’ way of life is analyzed, as well as examples are provided with parts of the novel explaining reasons for aristocratic families’ road into misery. The second and third part analyzes whether aforementioned problems and way of life can be considered as reasons for the collapse of the aristocratic family during Qing dynasty. After performing above mentioned tasks, alongside with analysis of the Qing dynasty societal challenges covered in the novel, it can be concluded that all these problems can be defined as reasons of the collapse of the aristocratic family, because each of them to a greater or lesser extent influenced loss of moral value of the aristocratic family and led to ruin of the noble family. Issues such as the state exam, corruption, discrimination against women, homosexuality and excess existed in aristocratic society in real life during Qing dynasty, so it can be argued that Cao Xueqin 曹雪芹 novel reflects the real life of society.
The Representation of the Quing Period Aristocratic Society in the Novel “Dream of the Red Chamber” (Hongloumeng)
Keywords: Āzijas studijas; Cao Sjuecjiņ; Hunloumen; Cjin perioda sabiedrība; Sarkanā kambara sapņi; Cjin perioda sabiedrības attēlojums romānā