Kredītriska ietekmējošo faktoru analīze Latvijas komercbankās - Kļaviņa, Klinta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Kredītriska ietekmējošo faktoru analīze Latvijas komercbankās”. Bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz Latvijas komercbanku kredītportfeļa analīzi identificēt Latvijas komercbanku kredītriska ietekmējošos faktorus un izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus kredītriska pārvaldīšanas pilnveidošanai Latvijas komercbankās. Kreditēšana ir peļņu nesošākā Latvijas komercbanku darbība un sastāda vairāk kā pusi no kopējiem Latvijas komercbanku aktīviem, kas liecina par to, ka lielā mērā Latvijas komercbanku stabilitāte un maksātspēja ir atkarīga no šīs darbības principiem un kredītportfeļa kvalitātes. Kredītrisks ir viens no galvenajiem banku riskiem, kurš pie nepietiekamas tā pārvaldības, var radīt bankai būtiskus zaudējumus, negatīvi ietekmēt bankas stabilitāti un maksātspēju. Kredītriska pārvaldības galvenais mērķis ir uzturēt stabilu un pieņemamu kredītrisku, maksimāli palielinot ar risku koriģēto peļņas normu, lai šo mērķi izpildītu nepieciešams pastiprināti pievērst uzmanību kredītriska menedžmenta kvalitātei un kredītņēmēju novērtēšanas sistēmas kvalitātei un pilnveidošanai. Bakalaura darba pirmajā nodaļā darba autors pieļauj, ka kredītriska līmeni Latvijas komercbankās ietekmē dažādi ārējie jeb makroekonomiskie faktori un iekšējie faktori, kas mainoties, rada izmaiņas arī kredītportfeļa dinamikā, tai skaitā kredītriska līmenī. Trešajā nodaļā pieņēmums apstiprinās – mainoties dažādiem ārējiem un iekšējiem faktoriem, mainās arī kredītriska līmenis kredītportfelī, ko autors pamato ar grafikās attēlošanas metodes pielietošanu, vērtējot faktoru izmaiņas attiecību pret kredītportfeļa dinamiskajām izmaiņām. Bakalaura darbs sastāv no 72 lappusēm, 34 attēliem, 6 formulām un 37 literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: kredītrisks, kredītportfelis, makroekonomiskie faktori, iekšējie faktori, kredītriska pārvaldība.

The theme of the Bachelor`s thesis is “Analysis of factors affecting credit risk in commercial banks of Latvia”. The purpose of Bachelor thesis is to identify the factors influencing the credit risk of Latvian commercial banks on the basis of an analysis of the loan portfolio of Latvian commercial banks and draw conclusions and develop proposals for improvement of credit risk management in Latvian commercial banks. Lending is the most profitable activity of Latvian commercial banks and accounts for more than half of the total assets of Latvian commercial banks, indicating that the stability and solvency of Latvian commercial banks depends to a large extent on the principles of this activity and the quality of the loan portfolio. Credit risk is one of the main banking risks, which under its management can cause significant losses to the bank, have a negative impact on the stability and solvency of the bank. The main objective of credit risk management is to maintain sound and acceptable credit risk by maximizing the risk-adjusted rate of return in order to meet this objective, it is necessary to focus more closely on the quality of credit risk management and development of the credit assessment system. In the first part of Bachelor thesis, the author assumes that the level of credit risk in commercial banks of Latvia is affected by different external or macroeconomic factors and internal factors, which change, also cause changes in the dynamics of the loan portfolio, including the level of credit risk. In the third part, the assumption confirms – as different external and internal factors change, the level of credit risk in the credit portfolio also changes, which the author justifies by applying the graph display method by assessing the ratio of factor changes to dynamic changes in the credit portfolio. The Bachelor thesis consists of 72 pages, 34 figures, 6 formulas, 37 references. Keywords: credit risk, credit portfolio, macroeconomic factors, internal factors, credit risk management.
Analysis of factors affecting credit risk in commercial banks of Latvia
Keywords: Ekonomika; Kredītrisks; Kredītportfelis; Makroekonomiskie faktori; Iekšējie faktori; Kredītriska pārvaldība