Koherentas kustības uztveres atkarība no stimula ekscentritātes - Marcinkeviča, Beāta (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 32 lapaspusēm. Tas satur 17 attēlus un 21 atsauci uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Novērtēt, pie kādas stimula fiksācijas cilvēkam ir augstāka kustības jutība. Darba uzdevumi: •Noteikt koherentas kustības uztveres sliekšņu vērtības pie centrālas un ekscentriskas stimula fiksācijas; •Izpētīt, kā kadru skaita izmaiņas viena stimula ietvaros ietekmē koherentas kustības uztveres sliekšņu vērtības; •Salīdzināt, vai kadru skaita izmaiņas vienādi ietekmē rezultātus gan pie centrālas, gan pie ekscentriskas stimula fiksācijas. Iegūtie rezultāti: Koherentas kustības uztveres sliekšņu vērtības ir zemākas pie stimula centrālas fiksācijas. Palielinot ekscentrisko fiksāciju, koherentas kustības jutība samazinās.

The master’s thesis is written in Latvian. It comprises 32 pages, containing 17 images and 21 references. Aim of the thesis: To analyze, for which fixation of a stimulus motion perception sensitivity is higher. Tasks of the thesis: •To measure coherent motion perception thresholds for centric and eccentric stimuli fixation; •To analyze the influence of the number of frames of a stimulus on the coherent motion perception thresholds; •To analyze if the changes in the number of frames equally influence results for centric and eccentric fixation. Results: Coherent motion perception thresholds are lower for the centric fixation of stimuli. The higher the eccentricity, the lower is the coherent motion sensitivity.
Relation between coherent motion perception and stimulus eccentricity
Keywords: Fizika; kustība; kustības uztvere; koherence; ekscentritāte; izkliedēto punktu tests