Divdabju lietojums Adobe Illustrator lietotāja rokasgrāmatās - Kaulakalna, Kate (Latvijas Universitāte, 2018)
Grafiskais dizains ir guvis augošu popularitāti, un arvien vairāk cilvēku izmanto tādas vektoru apstrādes programmas kā Adobe Illustrator kā komerciāliem, tā personīgiem mērķiem. Lai saprastu programmatūras darbību, iespējams izmantot lietotāja rokasgrāmatas, kuras tiek sastādītas pietiekami precīzi un izsmeļoši, ļaujot lietotājiem apgūt vai uzlabot vektoru dizaina prasmes. Šī pētījuma centrā ir izpētīt kā Adobe Illustrator lietotāja rokasgrāmatās lietotie divdabji nozīmē papildina saturu. Šī pētījuma mērķis ir noteikt biežāk lietotos divdabju tipus un to sintaktiskās funkcijas trīs Adobe Illustrator lietotāja rokasgrāmatu izrakstos. Diskursa analīze un biežuma analīze tika izvēlētas kā pētījuma metodes. Rezultāti pierādīja, ka šajās lietotāja rokasgrāmatās visbiežāk lietotais divdabju tips ir Divdabis II, visbiežāk lietotā sintaktiskā funkcija ir apzīmētājs un otra biežāk lietotā – daļa no izteicēja. Tika secināts, ka divdabji Adobe Illustrator lietotāja rokasgrāmatās tiek lietoti, lai dotu aprakstu un izteiktu gramatiskās kārtas un aspekta formas, kas palīdz sniegt detalizētāku un precīzāku informāciju.

Graphic design has gained increasing popularity, and more people are using vector graphics programs like Adobe Illustrator for commercial and personal purposes. To understand the operation of the software, user manuals can be consulted, which are designed to be precise and descriptive enough to help the users acquire or sharpen the skill of vector design. The focus of the present research is how participles are used to add to the meaning of expressed content in Adobe Illustrator user manuals. The aim of the present research is to determine the most frequently used types and functions of participles in three excerpts of Adobe Illustrator user manuals. For that reason, discourse analysis and frequency analysis were selected as the research methods. The results showed that in these user manuals, the most frequent type of participle is Participle II, and the most frequent syntactic function of participles is attribute and the second most frequent – predicative. The results led to the conclusion that participles found in Adobe Illustrator user guides are used to give a description and express voice and aspect forms, which contributes to giving information in a more detailed and precise way.
Use of Participles in Adobe Illustrator User Manual
Keywords: Valodniecība; diskurss; diskursa analīze; biežuma analīze; lietotāja rokasgrāmatas; divdabji