Rīgas iedzīvotāju viedoklis par bioloģisko atkritumu šķirošanu - Kalniņš, Harijs (Latvijas Universitāte, 2021)
Pasaulē un Latvijā palielinās radīto atkritumu daudzums, palielinot arī poligonos apglabāto atkritumu daudzumu. Atkritumu samazināšana, atkārtota izmantošana un pārstrāde ir plaši atzīti veidi kā risināt atkritumu apjoma problēmu. Latvijas pašvaldībām sākot ar 2023. gadu būs jāveic obligāta bioloģisko noārdāmo atkritumu dalīta vākšana, samazinot apglabājamo atkritumu apjomu u.c. Darba mērķis ir noskaidrot, kāds ir Rīgas iedzīvotāju viedoklis par bioloģisko atkritumu šķirošanu, tajā pašā laikā arī izpētot, kādas ir bioloģisko atkritumu šķirošanas iespējas Latvijā šobrīd. Tika veikta Rīgas iedzīvotāju anketēšana, kurā iegūta informāciju par to, kādus atkritumus tie šķiro, kādas problēmas tie saskata bioloģisko atkritumu šķirošanā šobrīd un, cik viņi būtu gatavi maksāt par bioloģisko atkritumu šķirošanu.

The amount of waste generated in the world and in Latvia is increasing, also the use of landfills. Waste reduction, material reuse and recycling are widely recognized ways of solving the problem with waste. Starting from 2023, the Latvian municipalities will have to collect organic waste, reducing the amount of waste to be disposed of in landfills, etc. The aim of this diploma thesis is to find out the opinion of Riga’s residents about organic waste recycling. Also, to research the current market for organic waste in Latvia. A survey of Riga residents was carried out, in which information was obtained about what kind of waste is sorted in their household, what issues they see with organic waste recycling and how much they would be willing to pay for organic waste recycling.
Attitudes of Riga's residents towards organic waste recycling
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; aprites ekonomika; atkritumu apsaimniekošana; bioloģiskie atkritumi; anketēšana