Latviešu valodas patskaņa [o], [Ķ] akustiskās īpatnības savienojumā ar slēdzeņiem troksneņiem - Krūklis, Andris (Latvijas Universitāte, 2007)
Šī bakalaura darba temats ir Latviešu valodas patskaņu [o] un [Ķ] akustiskās īpatnības savienojumā ar slēdzeņiem troksneņiem. Darba mērķis ir turpināt latviešu valodas akustisko pētījumu, tāpēc tika izvirzīti šādi uzdevumi: •izpētīt patskaņu [o] un [Ķ] akustisko īpašību pārmaiņas slēdzeņu troksneņu kontekstā simetriskās zilbēs /CVC/ un /CV:C/ (C – jebkurš līdzskanis [p; b; t; d; k: g; ķ; ģ; c; č ]), •izprast, kā līdzskaņi ir ietekmējuši patskaņu artikulāciju, •salīdzināt iegūtos akustiskos rādītājus ar izolēto patskaņu [o] un [Ķ] rādītājiem. Simetriskajās /CVC/ un /CV:C/ zilbēs līdzskaņi ir vismazāk ietekmējuši patskaņu artikulāciju. Tāpēc šīs patskaņa fāzes akustiskie parametri sakrīt ar izolētā patskaņa akustiskajiem parametriem. Šis pētījums ir ieguldījums latviešu akustiskajā fonētikā un var tikt izmantots turpmākajos pētījumos, kā arī skaņu akustiskajā aprakstā, sintēzē un runas automātiskā atpazīšanā.

This Bachelor Paper deals with The Acoustic Features of the Latvian vowels [o] and [o:] in combination with sonorant stops. The aim of the paper is to continue the acoustic research of Latvian language; therefore the following objectives were enabled: •to investigate changes of acoustic features of the vowels [o] and [o:] in the context of sonorant stops in symmetric syllables /CVC/ and /CV:C/ (C - any of consonants [p; b; t; d; k: g; c; ; ts; ts ]), •to figure out how consonants have affected the articulation of vowels, •to compare resulting acoustic parameters with parameters of isolated vowels [o], [o:]; In symmetric /CVC/ and /CV:C/ syllables the articulation of the vowel is least affected by consonants in the steady state of the vowel. Therefore the acoustic parameters of this vowel phase are similar to the acoustic parameters of isolated vowel. This research is a contribution to the Latvian acoustic phonetics and it can be used in further research, the acoustic description of sounds, synthesis and automatic recognition of speech.
The Acustic Features of the Latvian Vowels [o] and [Ķ] in the Environment of Non- sonorant Stops
Keywords: Filoloģija