Ilgtermiņa izmaiņas neiroblastu proliferācijā un astrocītu skaitā sešus mēnešus pēc eksperimentāla išēmiska insulta - Kalniņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2023)
Insults ir cerebrovaskulāra slimība ar ko katru gadu sastopas vairāki miljoni cilvēku pasaulē. Slimība ir viens no vadošajiem invaliditātes un nāves iemesliem pasaulē. Biežāk sastopams išēmisks insults jeb cerebrāls infarkts (CI). Salīdzinoši plaši pētītajā CI akūtajā fāzē novēro pastiprinātu neiroblastu migrāciju un proliferāciju, kā arī palielinātu astrocītu skaitu, tomēr trūkst pētījumu par šīm izmaiņām ilgtermiņā pēc CI. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot, ilgtermiņa izmaiņas neiroblastu proliferācijā un astrocītu skaitā, balstoties uz DCX, BrdU un GFAP signālu šūnās 6 mēnešus pēc ar intraluminālu filamentu izraisīta eksperimentāla CI pelēm. Darbā iegūtie rezultāti liecina, ka 6 mēnešus pēc eksperimentāla CI novērojama pastiprināta neiroblastu proliferācija SVZ, kā arī palielināts astrocītu skaits hipokampa DG zonā.

Stroke is a cerebrovascular disease that affects several million people and is one of the leading causes of disability and death in the world. More common is ischemic stroke, also known as cerebral infarction (CI). Increased migration and proliferation of neuroblasts and number of astrocytes are observed in the relatively widely studied acute phase of CI, however there is lack of studies about these changes in the long-term after CI. The aim of this study is to investigate long-term changes in neuroblast proliferation and number of astrocytes, based on DCX, BrdU and GFAP signal in cells 6 months after intraluminal filament-induced experimental CI in mice. The results of this study show that 6 months after experimental CI, there is increased neuroblast proliferation in SVZ and increased number of astrocytes in the dentate gyrus (DG) hippocampal region.
Long-term changes in neorublast proliferation after and astrocyte count six mounts after experimentally induced ischemic insult
Keywords: Farmācija; išēmisks insults; fMCAo; neiroblastu proliferācija; astrocīti