Laboratorijās praktizējošo māsu darba vides riska faktori - Vimba, Terēze (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma: „Laboratorijās praktizējošo māsu darba vides riska faktori”. Darba mērķis: noskaidrot, ar kādiem darba vides riska faktoriem saskaras laboratorijās praktizējošās māsas. Pētījuma jautājums: ar kādiem darba vides riska faktoriem saskaras laboratorijās praktizējošās māsas? Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās un pētnieciskās daļas, un 3 pielikumiem. Teorētiskajā daļā analizēta K. Kolcabas Labsajūtas teorija, aprakstīta informācija par darba vides fizikālajiem, ergonomiskajiem, bioloģiskajiem un psihoemocionālajiem riska faktoriem, kā arī veikts laboratorijās praktizējošo māsu amata apraksts. Veikts pētījums vairākos vienas laboratorijas pacientu pieņemšanas punktos Latvijā, kura laikā intervētas 10 laboratorijā praktizējošās māsas. Pētījuma veikšanai izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, instruments – strukturēta intervija. Atslēgas vārdi: māsa, laboratorija, darba vides riska faktori, veselību veicinoša uzvedība.

The Theme of Bachelor’s work: „Work environment risk factors on nurses practicing in laboratories”. The aim of paper: to clarify under which occupational risks are faced nurses practicing in laboratories. The question of research: under which the occupational risks are faced nurses practicing in laboratories? Bachelor’s work consists of theoretical and research parts, and three annexes. Theoretical part of paper analyzes K. Kolcabas wellness theory, describes information about the physical, ergonomic, biological and psycho-emotional work environment risk factors, as well as laboratory practicing nursing job description. The research was done in several patient acceptance points of one laboratory in Latvia, during which interviewed 10 nurses practicing in laboratory. There is used a qualitative research method, the instrument - a structured interview. Keywords: nurse, laboratory, occupational risk factors, health-promoting behavior.
Risk Factors of the Work Environment for Nurses in Laboratories
Keywords: Medicīna; māsa; laboratorija; darba vides riska faktori; veselību veicinoša uzvedība