Karbazola grupas un piridīnija jonu saturošu mazmolekulāru savienojumu plāno kārtiņu optisko īpašību pētījumi un to pielietošana gaismu emitējošās elektroķīmiskās šūnās - Mauručaite, Adriana (Latvijas Universitāte, 2023)
Gaismu emitējošās elektroķīmiskās šūnas (LEC) ir vienkāršākās uzbūves organiskās elektroluminiscences ierīces. Tai ir nepieciešami tikai trīs slāņi. Darbā ir pētīti divi mazmolekulāri karbazola grupas savienojumi ar piridīnija joniem. Savienojumiem noteica emisijas spektrus, fotoluminiscences kvantu iznākumus un no tiem tika pagatavoti LEC. Mērījumi galvnokārt ir veikti emiteriem polimēra matricās, dažādās koncentrācijās. Pētīto savienojumu emisijas spektrs tika novērots sākot ar zili-zaļo spectru līdz dzeltenajam spektram. Tas bija atkarīgs no izvēlēta polimēra un emitera koncentrācijas tajā. Maksimālais fotoluminiscences kvantu iznākums tika sasniegts 53%. Darba gaitā tika iegūta LEC struktūrā ar maksimālo gaismas spožumu 68 cd/m2.

The light emitting electrochemcal cell (LEC), in its simplest form, consist of a three layer structure, and has ions in the active layer and they aid in electron and hole recombination. In this work, two small molecule compounds consisting of carbazole groups with pyridinium ions are investigated for their applications in LECs. The optical properties and LEC performance is investigated in samples with polymer additives in varying concentrations. The emission spectra peak for the compounds was in the blue-green and yellow regions, depending on the polymer used and its concentration. Maximum photoluminescence quantum yield was 53%. The best LEC structure reached a maximum brightness of 68 cd/m2.
The optical properties of low molecular weight compounds based on carbazole group with pyridinium ion and their use in light-emitting electrochemical cells
Keywords: Fizika; gaismu emitējoša elektroķīmiska šūna; emisijas īpašības; karbazols; piridīnija joni; agregācijas inducētā emisija