Inflācijas koriģēšana ar procentu likmju palīdzību monetārās politikas ietvaros Eiropas Savienības centrālajās bankās. - Mūrnieks, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbu „Inflācijas koriģēšana ar procentu likmju palīdzību monetārās politikas ietvaros Eiropas Savienības centrālajās bankās” mērķis ir izanalizēt procentu likmes maiņas ietekmi uz inflāciju, salīdzināt centrālo banku darbības efektivitāti un izdarīt procentu likmes prognozes līdz 2019. gadam. Bakalaura darba uzdevumos ietilpst inflācijas un procentu likmju teorijas apskate, iepazīšanās ar ES valstu monetāro politiku un CB darbības efektivitātes novērtējums un prognožu veikšana. Centrālo banku salīdzināšanai izmantoti dati par inflācijas diapazonu un aprēķināts korelācijas koeficients starp vidējo gada bāzes procentu likmi un prognozēto inflācijas līmeni. Prognozēm izmantots regresijas modelis, kurš veidots pēc vēsturiskajiem makroekonomiskajiem datiem. ATSLĒGVĀRDI: bāzes procentu likme, inflācija, centrālās bankas, monetārā politika

The aim of bachelor thesis „Inflation regulation by interest rate in order to maintain monetary policy in European Union central banks” is to analyse the influence of the interest rate change to inflation, compare the effectiveness of central bank and to make interest rate forecasts till 2019th year. Bachelor's terms of reference include the inflation and interest rate theory examination, disclosure of EU monetary policy and central banks in the assessment of the effectiveness and interest rate forecasting. In order to compare central banks are used date on inflation range and calculated the correlation coefficient between the annual basic interest rate and the expected inflation rate. Forecasts are based on regression model, which is modelled after the historical macroeconomic data. KEYWORDS: base interest rate, inflation, central banks, monetary policy
Inflation regulation by interest rate in order to maintain monetary policy in European Union central banks.
Keywords: Vadībzinātne