Iz Sibīrijas dzīlēm - Heidemane, Tamāra (My University, 2019)
Tamāra Heidemane lasītāju iepazīstina ar Sibīrijas latviešu likteņu un etnoloģijas izpētes vēsturi. Pētījumu bagātina autores personīgi uzzinātais un piedzīvotais Krasnojarskas novadā - bijušajā Sibīrijas- Jeņisejas guberņā, piecus gadus strādājot par skolotāju Lejas Bulānā. Manuskripts tiek publiskots pēc autores lūguma.
Saturs: Ievads 1-5; Luterāņu iemitināšana Jeņisejas guberņā 6-33; Pazudušo dēlu “gani” 34-57; Sadzīvošana 58-64; Izglītība 65-74; Sibīrijas zemnieki. Kulaku likteņi 75-92; 1937.-1938. gada politiskās represijas 93-114; Citu ciemu un cilvēku likteņi 115-122; Vācijas-Krievijas karš 123-129; Augšāmcelšanās 130-142; Kā latvieti sagaida Dzimtenē 146 – 155; Arhibīskapa Jāņa Vanaga Sibīrijas latviešu apmeklējums 156 – 157; Autores pēcvārds 158; Metodiskās norādes 159 – 162; Saīsinājumi 163;
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Latvijas vēsture; Latvieši Sibīrijā - vēsture; Latviešu etnoloģija Sibīrijā; Latviešu valoda Sibīrijas ciemos; Latviešu kolonijas Sibīrijā; Luterāņu ciemi Sibīrijā; Luterticība Sibīrijā; Kultūras biedrības Sibīrijā; Izglītība Sibīrijas ciemos; Izsūtītie latvieši Sibīrijā; Politiskās represijas Sibīrijā; Sibīrijas latvieši; Sibīrijas vēsture; Sibīrijas latviešu dzīvesstāsti; Sibīrijas latviešu atgriešanās Latvijā; Lejas Bulāna - latviešu ciems Sibīrijā; История Латвии; Латыши в Сибири; Латышские села в Сибири; Лютеранство в Сибири; Латышские колонии в Сибири; Латышский язык в Сибири; Репрессии в Сибири; Верхняя Буланка - латышское село в Сибири