Saistība starp attieksmi pret nodokļu nomaksu, politisko uzticēšanos un uztvertajām starppersonu attiecībām ar pakalpojumu sniedzējiem skaistumkopšanas nozares klientiem - Skudra, Inese (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistības starp attieksmi pret nodokļu nomaksu, politisko uzticēšanos, pakalpojumu saņēmēja uztvertajām savstarpējām attiecībām ar pakalpojuma sniedzēju un pielaidību pret nodokļu nemaksāšanu. Pētījuma izlasi veido 76 respondenti (51 sieviete un 25 vīrieši vecumā no 18 līdz 55 gadiem). Pētījumā tika izmantota LZP FLPP Politiskās uzticēšanās aptauja ar atvasinātiem jautājumiem par uzticēšanos VID, nodokļu nomaksas aptauja TAX-I, Komunālo attiecību mērījums un pētījuma ietvaros formulētais pielaidības pret nodokļu nemaksāšanu mērījums. Pētījuma rezultāti uzrādīja, ka pastāv pozitīva saistība starp politisko uzticēšanos (arī uzticēšanos VID) un brīvprātīgu nodokļu nomaksu, negatīva saistība starp politisko uzticēšanos un izvairīšanos no nodokļu nomaksas un pielaidību pret nodokļu nemaksāšanu, komunālajām attiecībām tika konstatēta pozitīva saistība ar piespiedu nodokļu nomaksu, bet pielaidībai pret nodokļu nemaksāšanu papildus tika konstatēta pozitīva saistība ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas un negatīva saistība ar brīvprātīgu nodokļu nomaksu.

The aim of this bachelor’s paper is to find out whether there is correlation between tax compliance, political trust, perceived relations between service consumer and service provider and tolerance for tax non-compliance. Study is represented by 76 responders (51 female and 25 males aged 18 – 55 years). The subsequent research tools were used: Fundamental and Applied Research Project Political trust survey “Development and testing of a psychological model of political trust”, funded by the Latvian Council of Science with derived questions regarding trust in State Revenue Service, Tax compliance inventory TAX-I, Measurement of communal strenght, and Tax non-compliance tolerance measurement formulated during this research. The results showed positive correlation between political trust (including trust in SRS) and voluntary tax compliance, negative correlation between political trust and tax evasion and tolerance for tax non-compliance, there was positive correlation between communal relations and enforced tax compliance, tolerance for tax non-compliance was found to have positive correlation with tax evasion and negative correlation with voluntary tax compliance.
Relation Between Attitudes Towards Tax Compliance, Political Trust and Perceived Interpersonal Relationships with Service Providers Among Beauty Sector Clients
Keywords: Psiholoģija; politiskā uzticēšanās; brīvprātīga nodokļu nomaksa; piespiedu nodokļu nomaksa; izvairīšanās no nodokļu nomaksas; komunālās attiecības