Soda piemērošana nepilngadīgajiem - Froļenkova, Rūta (Latvijas Universitāte, 2018)
Sodi par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu vainīgajām personām tika piemēroti vienmēr, ne tikai pilngadīgām personām, bet arī nepilngadīgajiem. Par nepilngadīgu tiek uzskatīta persona, kura nav sasniegusi astoņpadsmit gadu vecumu, taču tas nenozīmē, ka šāda persona nav saucama pie kriminālatbildības. Laikam ritot, ir mainījies kriminālatbildības vecums, kā arī par noziedzīgu nodarījumu piemērojamo sodu bargums un to mērs, taču nav mainījusies nepilngadīgo personu tieksme izdarīt noziedzīgus nodarījumus. Krimināllikumā pastāv zināmas īpatnības starp soda piemērošanu pilngadīgām un nepilngadīgām personām, tāpēc Krimināllikumā ir izveidota speciāla nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnībām veltīta nodaļa. Autore uzskata, ka problēmas aktualitāte attiecībā uz nepilngadīgo noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu, ir saistīta arī ar tiem piemērojamajiem sodiem, kas ne vienmēr ir efektīvi un sasniedz likumā noteikto soda mērķi. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt nepilngadīgajiem piemērojamos sodus par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, izdarīt secinājumus par to efektivitāti un izvirzīt priekšlikumus, saistībā ar sodu efektivitātes paaugstināšanu. Lai sasniegtu noteikto mērķi, autore izvirzīja tādus uzdevumus, kā - izpētīt normatīvos, tajā skaitā starptautiskos tiesību aktus, kas regulē nepilngadīgā jēdzienu un kriminālatbildības vecumu; salīdzināt vēsturisko tiesisko regulējumu ar mūsdienu tiesisko regulējumu attiecībā uz soda piemērošanu un kriminālatbildības vecuma noteikšanu; salīdzināt ārvalstu tiesisko regulējumu ar Latvijas tiesisko regulējumu par sodu piemērošanu nepilngadīgajiem; pamatojoties uz konstatēto, izdarīt secinājumus un formulēt būtiskākās problēmas. Bakalaura darba ietvaros autore izpētīja soda piemērošanas nepilngadīgajiem vēsturi, tā attīstību gadu gaitā, salīdzināja kriminālatbildības vecumu un nepilngadīgajiem piemērojamos sodus Latvijā un ārvalstīs. Atslēgvārdi: nepilngadīgais, noziedzīgs nodarījums, sods, kriminālatbildība, brīvības atņemšana, naudas sods, piespiedu darbs.

Punishments for crime committing the perpetrators were always applied not only for adults but also for minors. A minor is considered a person, who has not reached eighteen years of age, but that does not mean, that such person is not criminally liable. Time running, the age of criminal responsibility has changed, as well as the severity of the penalties imposed for a criminal offense and its mayor, but the tendency of juveniles to commit criminal offenses has not changed. In Criminal Law are certain peculiarities between the imposition of sentences for adults and minors, therefore, the Criminal Law has established a special unit devoted to the criminal peculiarities of minors. The author believes that the actuality of the problem with regard to juvenile delinquency, is also linked to penalties applicable to them which is not always effective and reaches the statutory penalty target. Aim of the Bachelor to investigate penalties applicable to minors, of committing a criminal offense, draw conclusions on their effectiveness and make proposals, in connection whit the penalty efficiency promotion. To achieve the goal, the author put forward such tasks, examine the laws, including international law, which regulates the concept of minors and the age of criminal responsibility; compare the historical legal framework with the modern legal framework as regards the application of penalties and the determination of the age of criminal responsibility; to compare the foreign legal framework with the Latvian legal framework for the application of the sentence to minors; based on found, draw conclusions and formulate significant problems. In Bachelor work the author studied application of penalty to minor history its development over the years, compared the age of criminal responsibility and juvenile offenses in Latvia and abroad. Keywords: minor, criminal offense, punishment, criminal liability, deprivation of liberty, fine, forced labor.
Application of penalty for minors
Keywords: Juridiskā zinātne; Nepilngadīgais; Noziedzīgs nodarījums; Sods; Kriminālatbildība; Brīvības atņemšana