Kopīpašuma dalīšanas tiesiskā regulējuma problemātika - Leškēviča, Inga (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt un analizēt gan Latvijas Republikas Civillikumā, gan ārvalstīs noteiktās materiālo tiesību normas attiecībā uz nekustamā īpašuma īpašnieku tiesībām kopīpašuma dalīšanā, un salīdzināt ar praksē konstatētām pretrunām, un piedāvāt problēmjautājumu risinājumus. Maģistra darba mērķa sasniegšanai ir izvirzīti uzdevumi: 1.noskaidrot un interpretēt tiesības normas, kas regulē kopīpašuma dalīšanas ierobežojumus; 2.izpētīt kopīpašuma dalīšanas veidus, analizējot tiesas kompetenci nekustamo īpašumu, kurā ietilpst ēka ar dzīvojamām telpām, sadalīšanā dzīvokļu īpašumos; 3.iepazīties un analizēt aktuālo tiesu praksi saistībā ar kopīpašuma dalīšanu un tiesiskā regulējuma problemātiku; 4.izpētīt Latvijas Civillikuma regulējumu un citu valstu tiesisko regulējumu attiecībā uz kopīpašuma dalīšanu; Darbā tiks aplūkoti un analizēti tiesību akti, judikatūra kopīpašuma dalīšanas jautājumā, kā arī piedāvāti iespējamie problēmu risinājumi.

The aim of the master's work is to investigate and analyse both the material rights rules specified in the Civil Law of the Republic of Latvia and foreign states regarding the rights of owners of real estate in joint ownership division and to compare with conflicts established in practice and to offer issues solutions. Tasks have been identified to achieve the goal of the Masters: 1.to clarify and interpret the rules governing joint ownership-sharing restrictions; 2.to explore ways of sharing joint ownership by analysing the jurisdiction of the court in the division of immovable property, which includes a building with residential spaces, into apartment properties; 3.to familiarise and analyse current case-law regarding joint ownership sharing and regulatory challenges; 4.to examine the regulation of the Latvian Civil Law and the legal framework of other countries regarding joint ownership; The work will look at and analyse legislation, case-law on the sharing of joint ownership, and propose possible solutions to the problems.
Problems of legal regulation of joint ownership division
Keywords: Tiesību zinātne; kopīpašums; kopīpašuma dalīšana; kopīpašuma dalīšanas ierobežojumi; kopīpašuma dalīšanas veidi; sadalīšana dzīvokļu īpašumos