Pasaku izmantošana 5-6 gadus vecu bērnu tikumisko vērtību izpratnes veicināšanā pirmsskolā - Zaiceva, Aļona (Latvijas Universitāte, 2023)
Pasaku izmantošana 5-6 gadus vecu bērnu tikumisko vērtību izpratnes veicināšanā pirmsskolā Autore: Aļona Zaiceva Darba zinātniskais vadītājs: Jolanta Kriščune Pētījuma mērķis. Teorētiski un praktiski pētīt pasaku nozīmi 5-6 gadus vecu bērnu izpratnes veicinašanai par tikumiskajām vērtībām. Pētījuma hipotēze. 5-6 gadus vecu bērnu tikumisko vērtību izpratne tiks sekmēta, ja: • pedagogs akcentēs tikumisko vērtību izpratni caur pasakām grupas ikdienā, • tiks nodrošināta atbilstoša vide, kas veicina pasaku iepazīšanu, kurās tiek akcentētas tikumiskās vērtības, •tiks nodrošinātas daudzveidīgas aktivitātes iespēujas, kas veicina 5-6 gadus vecu bērnu tikumisko vērtību izpratni Atslēgas vārdi: tikumi, vērtības, tikumiskā audzināšana, pasakas, 5-6 gadīgi bērni. Teorētiskajā darba daļā tiek analizēta tikumiskās audzināšanas būtība, mērķi un uzdevumi pirmsskolā, kā arī 5-6 gadīgu bērnu tikumiskās audzināšanas īpatnības un metodes. Raksturotas pasakas kā bērnu tikumisko vērtību izpratnes veicinātājas. Praktiskajam pētījumam tika atlasītas 15 pasakas, kuras bērni klausījās, analizēja, atbildēja uz jautājumiem, dramatizēja, attēloja vizuāli, kā arī tika izmantotas vēl vairākas metodes un aktivitātes. Sākotnējā un atkārtotā bērnu prasmju novērošana pierādīja, ka, atlasot bērnu vecumam atbilstošas, tikumisko vērtību izpratni sekmējošas pasakas, radot atbilstošu vidi un atmosfēru, bērnu izpratne par šīm tikumiskajām vērtībām tiek sekmēta. Izvirzītā hipotēze apstiprinājās. Darba apjoms: 60 lpp, 2 tabulas, 4 attēli, 46 literatūras avoti, 15 pielikumi.

The use of stories to promote the understanding of virtue in pre-school children aged 5–6 Author: Aļona Zaiceva Research supervisor: Jolanta Kriščune Aim of the research. To study theoretically and practically the importance of stories to promote the understanding of virtue in 5–6-year-old children. Research hypothesis. The understanding of virtue in 5–6-year-old children will be promoted if: • the teacher emphasises the understanding of virtue through stories in the everyday life of the group, • an appropriate environment will be provided that promotes the discovery of stories that emphasise virtue, •diverse activity opportunities will be provided to promote the understanding of virtue in 5–6-year-old children Keywords: virtue, values, moral education, stories, 5–6-year-old children. The theoretical part of the thesis analyses the essence, goals, and tasks of moral education in pre-school, as well as the peculiarities and methods of moral education of 5–6-year-old children. Stories are described as promoters of children’s understanding of virtue. For the practical study, 15 stories were selected, which the children listened to, analysed, answered questions about, dramatised, represented visually, and several other methods and activities were used. The initial and repeated observation of children's skills proved that by selecting age-appropriate stories that promote understanding of virtue and by creating an appropriate environment and atmosphere, children's understanding of these virtues is promoted. The hypothesis was confirmed. The paper consists of: 60 p., 2 tables, 4 images, 46 sources, 15 annexes.
The use of stories to promote the understanding of virtue in pre-school children aged 5–6
Keywords: Izglītības zinātnes; 5-6 gadīgi bērni; tikumi; vērtības; tikumiskā audzināšana; pasakas